Recensamantul vietii marine: Ar mai putea exista cel putin 750.000 de specii noi

Balenele albastre din California, odinioara aproape de disparitie, revin la nivelele istorice

Oamenii au un impact mult mai dezastruos asupra oceanelor decat se credea inainte, potrivit recensamantului vietii marine.

Recensamantul s-a uitat pentru prima oara la istoria exploatarilor oceanelor si a descoperit ca numarul pestiilor mari si mamiferelor marine a scazut cu 90% de cand au inceput masuratorile.

Speciile amenintate includ balena albastra, testoasele marine si pasari precum albatrosii. Studiul a descoperit si un declin al fitoplanctonului, creaturile microsopice care traiesc pe fundul oceanelor si cu care sa hranesc majoritatea animalelor marine.

Recensamantul a fost inceput in anul 2.000, cu scopul de a afla mai multe despre statusul vietii marine, in conditiile in care se pescuieste excesiv, iar oceanele sunt exploatate pentru resurse. 2.700 de cercetatori din 80 de tari au participat la studiu.

„Exista foarte putine locuri in lume in care oceanele nu sunt tulburate de oameni”, a declarat cercetatorul Ron O”Dor.

Recensamantul a aflat ca exista aproximativ 1 milion de specii in oceane. Aproape 250.000 au fost deja descoperite, in timp ce 750.000 raman inca de descoperit.

In timpul studiului au fost descoperite 6.000 de specii, inclusiv un crab paros denumit „crabul yeti”, un calamar de 6 metri si o creveta despre care se credea ca a murit acum 50 de milioane de ani.

Recensamantul are un website special dedicat, iobis.org, unde puteti vedea distributia speciilor in ocean, o baza de date imensa si „adresele” creaturilor marine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *