Pentru prima data, oamenii de stiinta au identificat mai multe exemplare de rechin, prinse in apele Australiei, ca fiind „corcituri” – rezultatul unei incrucisari intre doua specii de rechin cu inotatoare negre. In opinia specialistilor, fenomenul ar putea indica faptul ca marii pradatori se adapteaza schimbarilor climatice, prin mijloace neasteptate.
Este vorba, spun zoologii australieni de la Universitatea Queensland si Universitatea James Cook, despre hibrizi intre rechinul cu inotatoare negre comun (Carcharhinus limbatus – foto) si rechinul cu inotatoare negre australian (Carcharhinus tilstoni); ambele specii se recunosc dupa varfurile negre ale inotatoarelor pectorale.
Specia australiana este ceva mai mica si traieste doar in apele calde de la tropice, dar specia hibrida este mai robusta si a fost gasita la 2.000 km departare de coasta, in ape mai reci.
E posibil, spun expertii, ca acest fenomen sa fie o expresie a adaptarii speciilor de rechin la schimbarile determinate de incalzirea globala.
Indivizii hibrizi sunt fertili si s-au reprodus deja timp de mai multe generatii, arata studiile genetice.
Specia hibrida a fost identificata in cadrul unor studii genetice asupra populatiilor de rechini din apele Australiei. Cercetatorii au fost intrigati de faptul ca unele exemplare, care pareau, dupa aspectul exterior, a apartine uneia dintre specii, prezentau o configuratie genetica specifica celeilalte specii de rechin cu inotatoare negre. Asa au descoperit ca, in realitate, e vorba, practic, despre o noua specie, aparuta ca urmare a incrucisarii intre Carcharhinus limbatus si Carcharhinus tilstoni.
Descoperirea este o ilustrare a „evolutiei in actiune”, cum a numit-o Jess Morgan, cercetator la Universitatea Queensland.