Reciclarea hartiei se muta in statele din Asia

In 2007, Marea Britanie a urcat in topul statelor exportatoare de hartie, urmata de Suedia, Spania si Austria.

Actorii importanti de pe piata internationala a hartiei au stabilit ca, pana in 2010, sa se atinga o rata de reciclare de 66%.

Marii reciclatori de hartie au semnat un astfel de acord in cadrul Conferintei Europene a Reciclarii Hartiei, care a avut loc la Amsterdam, la sfarsitul anului trecut. In cadrul intalnirii, specialistii au aratat ca pana in 2009, la nivel mondial, se vor putea recicla pana la 7 milioane de tone de hartie, dintre care 4 milioane de tone numai in China.

Reprezentantul a 170 de mari consumatori de hartie reciclabila, Bill Moore, a atras atentia in al sau discurs din cadrul conferintei de la Amsterdam cum ca piata reciclarii hartiei e, mai nou, dominata de China, care incepe sa controleze deja dinamica pretului hartiei.

Moore a argumentat acest lucru printr-o decizie recenta a guvernului taiwanez de a interzice exportul de hartie pentru a o directiona nemijlocit spre China, care cumpara la un pret foarte bun aceasta materie prima. Moore a subliniat ca aceasta este o politica a Chinei de a putea obtine monopolul.

China si-a marit capacitatea de reciclare a hartiei de la 22,4 milioane de tone, la sfarsitul lui 2006, la aproape 29,4 milioane de tone, la inceputul acestui an. Productia de hartie a Lee & Man Paper Corp., unul dintre cei mai mari producatori, este colectata tot de China.

Lee & Man Paper Corp. produce anual 3,1 milioane de tone si se estimeaza ca, pana in 2010, sa realizeze 4 milioane de tone. Compania si-a deschis mai multe oficii de colectare: doua in SUA, unul chiar in China, unul in Japonia si altul in Olanda. Iar in scurt timp va deschide un al saselea oficiu in Marea Britanie.

India si Japonia, rivalele Chinei

O surpriza a fost si Pakistanul care s-a impus pe piata, importand cu 20% mai multa hartie in ultimul an, spre a o supune reciclarii, indreptandu-se in special spre SUA. Si Italia s-a transformat in ultimul an dintr-un importator de hartie intr-un exportator de top, datorita adoptarii unor tehnologii performante de reciclare. In conditiile astea, lupta dintre Europa si tarile asiatice incepe sa fie destul de stransa si asta face ca piata hartiei sa fie tot mai provocatoare.

Si Japonia vine din urma, cresterea activitatii economice stimuland legislatia pro-reciclare. De asemenea, India este vazuta pe termen lung ca un potential rival al Chinei. Guvernul indian a trecut industria hartiei in topul prioritatilor, vrand ca pana in 2010 sa produca aproape 10 milioane de tone, considerand ca in mod direct vor dezvolta la aceasta capacitate si ramura reciclarii.

Calitatea hartiei reciclate, contestata

Tot in cadrul conferintei de la Amsterdam s-a pus in discutie si calitatea hartiei reciclate si s-a decis infiintarea unei comisii speciale de control in acest sens. „Nu este exclus ca uneori calitatea sa sufere pentru ca pretul colectarii unei tone de hartie nu este deloc mic si atunci, in mod compensatoriu, sa se cheltuie mai putin pe procesarea in sine a hartiei”, a mai spus Bill Moore, reprezentantul Moore & Associates.

Referitor la viitorul pret al hartiei, parerile au fost impartite. Unii investitori considera ca acesta va creste, pe cand altii cred ca acesta se va mentine la nivelul anilor trecuti.

Cum se recicleaza hartia?

Pentru a produce hartie din maculatura reciclata se parcurg mai multe etape destul de laborioase. Mai intai, deseurile de hartie reciclata sunt macinate, apoi sunt amestecate cu apa si cu anumiti compusi chimici, in vederea obtinerii pastei de hartie.

Amestecul rezultat este diluat cu apa si trecut printr-un sistem de centrifugare, pentru a scoate din el ramasitele de plastic, lemn, piatra, sticla, materiale aderente sau agrafe de hartie. Pasta rezultata este presata pentru a scoate apa din ea si apoi intra intr-un proces de framantare.

In timpul framantarii, fibrele din pasta se freaca unele de altele, cerneala si tusul incep sa iasa din material, iar sub actiunea compusilor chimici, pasta de hartie, gri si murdara initial, incepe sa intre in procesul de albire.

Apoi, pasta este trecuta prin niste site fine, care vor retine particulele lipicioase si alte impuritati. In etapa urmatoare, in recipientul in care se afla pasta se adauga niste compusi chimici numiti surfactanti, care fac clabuc precum un detergent.

Particulele de cerneala, murdaria, lipiciul si alte impuritati adera la clabuc si plutesc la suprafata, de unde sunt luate, lasand pasta curata. Mai departe, pasta este spalata, presata, framantata, iar in continuare urmeaza un proces de decolorare. Compusii chimici sunt adaugati din nou, de aceasta data pentru a scoate din pasta orice pigment care ar mai putea sa-i dea o tenta de culoare.

O tona de hartie salveaza 17 copaci

Pentru fabricarea unei tone de hartie, se folosesc intre 2 si 3,5 tone de copaci, adica sunt taiati aproximativ 20 de copaci.

Prin reciclarea unei tone de hartie sunt salvati 17 copaci.
Prin reciclarea unei tone de hartie se economisesc 30.000 l apa, se foloseste intre 28 si 80% mai putina energie electrica fata de fabricarea hartiei obisnuite si se reduce poluarea aerului cu 95%.

40% din deseurile aruncate de oameni anual sunt reprezentate numai de hartie.
In Statele Unite ale Americii, hartia aruncata anual ar putea asigura caldura pentru 5 milioane de locuinte timp de 200 de ani.

In anul 2003, in Romania, s-au produs 260.000 t de celuloza si 457.000 t de hartie, ceea ce inseamna ca au fost taiati in jur de 9.000.000 arbori, care puteau fi salvati prin reciclarea a aproximativ 450.000 t hartie folosita.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *