Anul 2008, in topul celor mai fierbinti 10 ani

In ciuda nametilor si a gerului care au coplesit Europa, meteorologii britanici au anuntat ca 2008 se va afla in topul celor mai caldurosi 10 ani, incepand cu 1850, informeaza agentia de stiri Reuters.

Vremea deosebit de rece si precipitatiile abundente inregistrate in ultima perioada nu transforma insa fenomenul incalzirii globale intr-un mit. Modificarile provin de la curentii oceanici, care anul acesta reduc un pic presiunea caldurii.

Serviciul National de Meteorologie din Marea Britanie si experti din cadrul Universitatii “East Anglia”, in urma unor studii de specialitate, au ajuns la concluzia ca temperaturile medii de pe glob sunt, anul acesta, in crestere cu 0,37 de grade Celsius in raport cu temperatura medie de 14 grade Celsius, inregistrata in perioada 1961-1990.

Cu toate acestea, 2008 va fi totusi cel mai rece an din 2000 incoace. Cum ultimii sapte ani au fost caldurosi, 2008, desi cel mai rece, se va clasa totusi in topul celor mai caldurosi 10 ani. Prognozele anuale estimate de cercetatorii britanici au luat in calcul si fenomenul climatic La Nina, din Oceanul Pacific, ce are la origini o anomalie termica a apelor ecuatoriale de suprafata si care se anunta extrem de puternic in acest an.

Incalzirea globala nu se da batuta

In opinia specialistilor in clima, La Nina are influente puternice asupra temperaturilor inregistrate pe Terra, iar in acest an va limita tendinta mondiala de accentuare a incalzirii globale.

La Nina si opusul sau, El Nino, sunt, ambele, fenomene climatice cu o puternica influenta asupra temperaturii globale. La Nina reduce temperatura de suprafata a marilor si oceanelor cu 0,5 grade Celsius, in timp ce El Nino are un efect invers.

“Faptul ca anul 2008 va fi mai friguros decat ultimii sapte ani nu inseamna ca incalzirea globala nu-si va continua drumul.

Ritmul care accelereaza acest fenomen va scadea un pic.
Dar incalzirea con-tinua”, afirma Phil Jones, directorul Departamentului de Studii Climatice din cadrul Universitatii “East Anglia”.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente