Romania a cerut Tribunalului Comunitatilor Europene sa anuleze decizia Comisiei Europene de a reduce cota Romaniei de emisii poluante, invocand depasirea atributiilor si incalcarea principiului nediscriminarii.

Aceasta e prima actiune in instanta a guvernului impotriva unei hotarari a Comisiei.

Decizia a fost luata in ultima sedinta din anul trecut, cand guvernul a hotarat sa faca uz de drepturile sale legitime fata de decizia Comisiei Europene de a-i reduce Romaniei cota de emisii poluante cu 20%. Pe baza acestui mandat, Romania a introdus, pe 21 decembrie 2007, la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene, doua actiuni in anularea deciziilor CE.

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a declarat ca actiunile au fost depuse de catre departamentul pe care il conduce, prin intermediul Agentului Guvernamental. Contestatia Romaniei a fost argumentata prin faptul ca oficialii Comisiei nu au dreptul sa stabileasca cifre, ci doar sa respinga total sau partial planul national de alocare de emisii poluante.

S-a invocat si lipsa de transparenta a modelului utilizat la calcularea noilor cote. Autoritatile romane spun ca a fost incalcat principiul nediscriminarii, formulandu-se un model doar pentru Romania si Bulgaria.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here