Record național: șapte pui de barză într-un singur cuib

Numărătoarea berzelor albe din România s-a încheiat cu un total de 3.206 cuiburi introduse cu ajutorul aplicației „Uite, Barza!”,cu un total de… păsări. Cel mai important – în perioada 25 iunie – 31 iulie 2019 utilizatorii aplicației dezvoltate de SOR cu sprijinul companiilor Enel din România au descoperit un număr de 693 de cuiburi noi. 

Berzele – cifrele din 2019

2019 este anul cu cele mai multe cuiburi recenzate cu ajutorul aplicației. Au fost înregistrate 3.206 cuiburi, dar numai 2.788 au fost validate. 

„Pentru a valida un cuib, trebuie ca acesta să fie recenzat pe loc, nu din mașină. Ne-am trezit cu cuiburi aflate la 5 kilometri distanță de locul unde fuseseră introduse, și așa am ajuns la cifra de 2.788 de cuiburi validate. Din acestea, multe au fost recenzate de două sau trei ori, de mai mulți utilizatori. După ce am suprapus intrările dublate sau chiar triplate, am rămas cu un număr de 1.901 cuiburi. Din acestea, 1.105 cuiburi de barză sunt amplasate pe stâlpii de electricitate, iar 626 de cuiburi de pe stâlpi au cuib artificial montat de furnizorii de energie electrică din România. Ca număr de păsări, avem un total de 6.580 de păsări din care 3.044 sunt adulți”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabilul de comunicare al SOR. 

Top județe cu berze

În 2019, are loc o nouă schimbare în clasamentul județelor și localităților unde au fost numărate cele mai multe cuiburi de barză. 

Suceava – 230 cuiburi

Harghita – 211 cuiburi

Călărași – 162 cuiburi

Constanța – 160 cuiburi

Tulcea – 139 cuiburi

Botoșani – 92 cuiburi

Timiș – 71 cuiburi

Ialomița – 70 cuiburi

Top localități cu berze

Siculeni (HR) – 42 cuiburi

Luncavița (TL) – 38 cuiburi

Turcoaia (TL) – 38 cuiburi

Murighiol (TL) – 37 cuiburi

Isaccea (TL) – 35 cuiburi

Vicovu de Sus (SV) – 32

Cuiburi extreme

Cel mai Nordic cuib de barză numărat în 2019 se află în județul Botoșani, în comuna Cotușca. 

Cel mai sudic cuib de barză numărat în 2019 este în județul Teleorman, comuna Bujoru

Cel mai estic cuib de barză numărat în 2019 se află în județul Tulcea, la Sfântu Gheorghe.

Cel mai vestic cuib de barză numărat în 2019 se află în județul Arad, la Nădlac. 

Cuibul situat la cea mai mică altitudine în 2019, 1 metru peste nivelul mării, se află la Pardina, județul Tulcea. 

Cuibul situat la cea mai mare altitudine în 2019, 985 de metri peste nivelul mării, se află la Moldova-Sulița, județul Suceava. 

Recordul de pui în 2019

Numărătoarea berzeler albe a adus în 2019 un record absolut pentru un cuib de barză din România. Pentru prima oară, avem un cuib cu 7 (șapte) pui de barză albă. Cuibul se află în satul Horodnic de Sus din județul Suceava, iar numărul record de pui a fost înregistrat de biologul Lucian Fasolă Mătăsaru. Berzele pot avea între 1 și 7 pui, dar este foarte greu pentru un cuplu să îi crească pe toți cu succes, părinții trebuie să aibă la dispoziție resurse foarte bogate de hrană pentru a-i crește pe toți. Până acum, în baza de date a SOR au mai existat cuiburi cu șase pui, dar acesta este primul cuib în care părinții reușesc să crească șapte. Astfel de cazuri sunt extrem extrem de rare și unul dintre ele a mai fost înregistrat anul trecut în Bulgaria. „Acesta este primul caz cu șapte pui și va trebui să facem un nou update de aplicație, noi nu avem nici măcar posibilitatea de a introduce șapte pui, nu ne așteptam să se întâmple acest lucru”, a mai spus Ovidiu Bufnilă de la SOR. 

Datele care ajută berzele

Munca utilizatorilor „Uite, Barza!” s-a încheiat, dar abia de acum încep să se vadă efectele benefice ale aplicației. Datele preluate sunt acum în plin proces de sintetizare. Cuiburile au fost validate, dar specialiștii de la SOR pregătesc statisticile pentru furnizorii de energie electrică din România. Sunt sortate cuiburile care au nevoie de ajutorul companiilor de distribuție. Acolo unde cuibul pune rețeaua electrică în perciol, acolo unde firele neizolate pun viața berzelor în pericol, este nevoie de suport de cuib artificial. Toți acești stâlpi sunt acum analizați, iar situația lor va fi livrată de SOR către operatorii de distribuție a energiei electrice din grupurile Enel, CEZ, E-On și Electrica, astfel încât electricienii să poată monta cuiburile artificiale pe stâlpi. Acestea pot fi montate doar până în luna martie, când revin păsările la cuibărit, iar SOR va livra punctele GPS unde se află cuiburile care au nevoie de ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *