Recuperam decalajul fata de UE abia in 2030

DEZVOLTARE DURABILA – Strategie de mediu pe urmatorii 25 de ani.
Romania isi propune sa ajunga, in 2020, la nivelul mediu de dezvoltare inregistrat in 2007 de statele din vestul Europei, urmand ca in 2030 sa fie recuperat intregul decalaj ce o desparte de celelalte tari din UE.
Ca atare, autoritatile au revizuit o strategie de dezvoltare durabila si au prezentat ieri la Academia Romana documentul revizuit.

In viziunea autoritatilor, Strategia Nationala este un proiect necesar pentru ca in acest moment Romania are nevoie de programe pe termen scurt, mediu si lung pentru sustinerea economica si pentru a tine pasul cu celelalte state membre. Foarte importanta este si dezbaterea publica, aceasta trebuind insa sa fie scoasa din circuitul politic. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat in discursul sau ca pana in 2020 Romania isi propune sa ajunga la nivelul de calitate a mediului care s-a inregistrat in 2007 in celelalte tari ale UE. „Zece ani mai tarziu, in 2030, va recupera intregul decalaj ce o desparte de tarile Uniunii din acest punct de vedere”, a spus Attila Korodi. Ministrul este de parere ca documentul lansat ieri va oferi conceptul pentru managementul statal al Romaniei pentru urmatorii 25 ani. Educatia si sanatatea au fost „domeniile sociale perdante” ale perioadei de preaderare si asta pentru ca tara noastra si-a „concentrat toate eforturile pentru atingerea obiectivelor de integrare de pe agenda negociata cu Uniunea Europeana”, a spus Korodi. „Pe aceasta agenda, educatia si sanatatea nu au fost teme prioritare ale integrarii si, in aceste conditii, Romania nu a mai avut capacitatea administrativa sa europenizeze si aceste sectoare esentiale. Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila va aseza si aceste domenii in prim-plan”, a spus Korodi.

NEVOI. Conceptul de dezvoltare durabila se refera la acoperirea necesitatilor actualei generatii fara a compromite sansele celor viitoare in a-si satisface propriile nevoi. „Dezvoltarea durabila inseamna, din punct de vedere al protectiei mediului, internalizarea costurilor de mediu in toate activitatile, indiferent ca vorbim de sectorul public sau de cel privat”, potrivit lui Korodi.

Asteptarile pe care ministrul Mediului le are de la varianta imbunatatita a Strategiei se refera la claritate in obiective, instrumente si structuri de implementare bine definite si un mecanism de monitorizare prin care sa fie clar cine si in ce fel raspunde de fiecare obiectiv in parte. Ministrul a adaugat ca parteneriatele regionale si locale intre administratie, domeniul academic si sectorul de afaceri vor juca un rol-cheie in aplicarea corecta a principiilor din documentul de dezvoltare durabila.


DOCUMENT.
Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila este un document programatic ce se va realiza conform exigentelor Uniunii Europene si care urmeaza sa fie finalizat si prezentat Comisiei Europene pana la sfarsitul anului 2008. Aceasta va avea o orientare de perspectiva pe termen mediu si lung, continand obiective-tinta, masuri de implementare si evaluare a surselor de finantare realiste la orizontul anilor 2013, 2020 si 2030.

COLABORARE. Ministerul Mediului va colabora cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Romania pentru revizuirea Strategiei Nationale a tarii noastre pentru Dezvoltare Durabila. In 2001, Consiliul European a adoptat prima Strategie pentru Dezvoltare Durabila a UE, care a fost revizuita in 2006, in urma cresterii numarului de state membre. Acest document stabileste o strategie unica la nivelul UE, privind modul in care Uniunea isi va respecta mai eficient angajamentul pe termen lung.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *