Astăzi, este Ziua Mediului. Zeci de evenimente, lansări care mai de care, pentru a o sărbători. Toate praf în ochi, însă. Nicio strategie reală de prevenire a poluării. Stimați reprezentanți ai instituțiilor publice și ai companiilor, de respirat respirăm și ne îmbolnăvim zilnic, nu doar o zi pe an!
Ieri primesc un telefon de la o agenție de PR, care mă invită la o lansare la care va fi prezentă și Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Este vorba despre un proiect implementat de Carrefour, care va înlocui pungile subțiri cu mâner cu unele biodegradabile, produse de Biodeck. La o prima vedere, este o veste minunată. Însă chiar așa o fi?
Încercând să ma asigur că nu este doar încă o strategie de greenwashing, pun întrebări despre această pungă despre care am tot auzit în mass-media, dar despre care sunt ușor sceptică, întrucât testele mele dau semnale că nu se biodegradează așa rapid. Mi se spune să vin la eveniment, ca să aflu răspunsurile. Așa că m-am dus. Dar de răspunsuri satisfăcătoare nu am avut parte.
Interzicerea pungii de plastic
Am aflat însă de la Ministrul Mediului că suntem printre primele țări din Europa care interzicem pungile din plastic. Trebuie însă menționat că multe țări europene au totuși o taxă pe punga de plastic care a redus mult cantitatea generată. Dar, în sfârșit.
Revenind la interdicție: precizăm că este vorba doar despre pungile subțiri, cu mâner. Mai precizăm și că legea permite în continuare plasticul oxodegradabil,deși la nivel european s-a atras atenția asupra impactului pe care îl are asupra mediului.
Risipa alimentară
Apoi, am mai aflat că introducerea pungilor biodegradabile era soluția de care aveam nevoie pentru rezolvarea risipei alimentare, căci pungile pot fi transformate în compost alături de resturile alimentare. Oare?
Am vrut să aflu dacă a făcut cineva vreun test pe infrastructura și capacitatea de producție de compost din resturi alimentare din România. Nu mi s-a răspuns în cadrul evenimentului, dar după am primit asigurări că există disponibilitatea de a efectua teste în cadrul unor proiecte pilot.
Lăsând la o parte lipsa de coerența în implementarea unei măsuri aparent benefice, atragem atenția că pungile biodegradabile nu sunt soluția pentru problema risipei alimentare. Avem nevoie de o strategie reală de reducere a risipei, nu doar de soluții de valorificare a deșeurilor rezultate.
Prevenirea și reducerea deșeurilor
Ca de fiecare dată când mă întâlnesc cu doamna Ministru, o întreb despre măsuri de prevenire. Ca de fiecare dată, dumneaei îmi explică despre „prevenția! (sic!, vezi dex) prin educație. Nu zic că nu are un rol decisiv și educația. Dar, ca de fiecare dată, îi amintesc și de măsurile fiscale.
Și, ca de fiecare dată, am impresia că nu știe despre ce vorbesc. Vorbesc despre scutiri de taxe și impozite, despre deduceri de TVA și acordare de scheme de ajutor de minimis pentru cei care ajută la prevenirea generării de deșeuri. Adică pentru afaceri de eco-design, pentru vânzători de produse vrac, pentru reparatori, croitori și toți cei care prin activitatea lor PREVIN generarea de deșeuri.
Comisia Europeană a propus săptămâna trecută un pachet de măsuri pentru reducerea plasticului de unică folosință. Ar fi minunat dacă autoritățile din România ar susține adoptarea legii, înăsprirea măsurilor și devansarea termenului de aplicare. Să mai sperăm oare la o minune?