Regiunile piscicole ar putea fi salvate

Regiunile piscicole ale planetei sunt in pericol, insa mai exista o sansa de a le salva daca autoritatile vor actiona pentru reglementarea pescuitului in scopuri comerciale, se arata intr-un studiu publicat joi, 30 iulie, in revista americana Science.pesti

Acest studiu arata ca 63% din rezervele piscicole ale planetei trebuie reconstituite, pentru a putea fi evitata disparitia speciilor vulnerabile. „In toate regiunile, constatam inca o tendinta ingrijoratoare de prabusire tot mai mare a stocurilor”, a explicat Boris Worm de la Universitatea canadiana Dalhousie, principalul autor al studiului.

Totusi, oceanele planetei noastre nu sunt o cauza pierduta, intrucat au fost facute progrese importante in mai multe regiuni din Statele Unite, in Islanda si in Noua Zeelanda pentru reconstituirea stocurilor afectate de pescuitul excesiv.

Potrivit AFP, cinci dintre cele zece zone analizate in cadrul studiului au reusit sa isi reduca rata de exploatare (proportia de pesti pescuiti), aceasta fiind principala cauza a diminuarii numarului de pesti sau a disparitiei lor.

„Asta inseamna ca administrarea acestor zone deschide calea unei redresari ecologice si economice. Nu este decat un inceput, dar imi da speranta ca vom avea capacitatea de a face fata pescuitului excesiv”, a adaugat Worm, citat de AFP.

El a tinut sa sublinieze ca analiza a fost realizata in zonele piscicole ale tarilor dezvoltate, unde au fost adunate date pe termen lung privind abundenta pestilor. Acest lucru ar putea insemna ca exista riscul ca, in alte zone, stocurile sa fie cu mult mai mici.

Dar, datorita acestui studiu, cercetatorii au putut sa isi dea seama ce strategii folosite au permis protejarea si restabilirea rezervelor piscicole. Este cazul navoadelor care le-au permis pestilor mici sa scape si care au facut ca pestii din Kenia sa creasca, aceasta tara beneficiind acum de venituri mai mari provenite din pescuit.

Un alt studiu a aratat ca restaurarea ecologica ce ar putea fi facuta pe uscat ar modifica anumite efecte ale degradarilor provocate de om. In acest sens, o echipa de cercetatori britanici si spanioli a analizat 89 de bilanturi ale tentativelor de restaurare din mai multe ecosisteme ale lumii si a descoperit ca biodiversitatea a fost imbunatatita cu aproximativ 44%, in timp ce elementele utile ecosistemului (apa, solul, depozitele de carbon) au avut parte de o ameliorare cu 25%.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *