Franta si Oceania, nelinistite de incalzirea climatica

Summitul care s-a tinut vineri, 31 iulie, la Noumea intre Franta si Oceania a avut ca tema principala cresterea nivelului marii cauzata de incalzirea climatica, care ameninta mai multe insule din Oceanul Pacific.oceania

“Acest fenomen este sensibil in Oceania. Trebuie sa ajungem la un echilibru in ceea ce priveste acceptarea sacrificiilor, cu scopul de a diminua emisiile de gaze cu efect de sera”, a declarat ministrul francez de Externe Bernard Kouchner, cel care a prezidat summitul, citat de AFP.

Kouchner a pledat pentru elaborarea unui statut de “refugiat climatic” si a promis, in perspectiva Conferintei internationale de la Copenhaga, prevazuta pentru luna decembrie, ca vor fi mai atent analizate problemele acestor teritorii.

Insulele din Pacific cer ca tarile dezvoltate sa isi reduca volumul de emisii de gaze cu efect de sera cu 40% pana in 2020, fata de nivelul din 1990. Incalzirea climatica ar putea avea “consecinte dramatice” pentru insulele din Oceania, intrucat nivelul marii ar creste foarte mult, coralii ar albi, iar litoralul s-ar eroda.

La summit au participat 12 tari insulare, Australia si Noua Zeelanda, printre celelalte teme abordate numarandu-se si securitatea, gestionarea resurselor piscicole si dezvoltarea durabila.

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente