Guvernatorul ARBDD spune ca Ministerul Agriculturii se grabeste sa concesioneze fondurile de vanatoare din Delta inaintea unei decizii a consiliului stiintific al institutiei.
In Delta se prefigureaza un nou razboi al vanatorilor. Grigore Baboianu, guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), a declarat ca Ministerul Agriculturii a demarat procedurile de concesionare a fondurilor de vanatoare din Delta fara sa tina cont de punctul de vedere al institutiei, care are calitatea de administrator al resurselor naturale ce apartin domeniului public din rezervatie. „Consiliul stiintific al rezervatiei a hotarat sa reanalizam existenta acestor fonduri in sensul ca unele ar trebui desfiintate pentru ca afecteaza biodiversitatea aflata sub protectie, iar altele ar trebui reduse ca dimensiune din acelasi motiv. O alta masura vizata de consiliul stiintific se refera la stabilirea unor reguli mai stricte privind vanatoarea in Delta. Aceste masuri se afla pe ordinea de zi a sedintei consiliului stiintific din luna decembrie. Ministerul Agriculturii se grabeste sa concesioneze fondurile de vanatoare din Delta inaintea unei decizii a consiliului stiintific al ARBDD pentru a ne pune in fata faptului implinit”, a declarat acesta. Autoritatea de gestionarea fondului cinegetic din Ministerul Agriculturii a notificat actualii gestionari ai celor 24 de fonduri de vanatoare din Delta ca actualele contracte de concesionare expira si ca a declansat procedura de reinnoire. Redeven ta ar urma sa creasca la aproximativ 2.000 de euro/fond/an. Contra acestei sume asociatia de vanatoare urmeaza sa administreze resursele cinegetice pe aproximativ 15.000 de hectare. Conform actualelor contracte de concesionare, asociatiile de vanatoare care activeaza in Delta sunt supuse doar formal controlului ARBDD, care este administratorul legal al domeniului public, deci si al resurselor cinegetice, pentru ca obtin de la aceasta institutie o autorizatie de mediu pe care o incalca sistematic fara sa suporte consecintele legale.
Pescuitul sturionilor ar putea fi reluat
ARBDD vrea sa schimbe reglementarile si in ceea ce priveste pescuitul sturionilor, care ar putea fi reluat in primavara anului viitor. „Ne-am propus si avem posibilitatea ca in cadrul proiectului Danube Parks, in martie 2011, sa avem o conferinta internationala privind starea populatiilor de sturioni din Delta Dunarii, efectul programului de populare si al masurii de prohibitie instaurate acum cativa ani si sa incercam sa concluzionam niste propuneri pentru perioada viitoare. Vom avea invitati din SUA, Germania si tarile vecine, astfel incat sa avem posibilitatea unor dezbateri in cunostinta de cauza, cu argumente con crete si cat mai complete pentru orice fel de decizie, chiar si pentru aceea de a relua activitatea de pescuit la sturioni. Consideram ca este foarte necesara o dezbatere larga, cu oameni de specialitate care sa ne aduca acele argumente pentru masuri eficiente”, a declarat guvernatorul Rezervatiei, Grigore Baboianu. De altfel, in perioada imediat urma toare vor incepe lucrarile de exe cutie a Monumentului sturionilor. „Vrem la inceputul anului viitor sa promovam spre finantare si un proiect pentru reface-rea drumului de migratie a spe -ciilor de sturion, analizand totodata si posibila trecere a barajelor. Sunt lucrari foarte costisitoare”, a sustinut Baboianu.
Interzis din 2006
In 2006, Ministerul Mediului a decis interzicerea pe o perioada de 10 ani a pescuitului speciilor de sturion de pe teritoriul romanesc al Dunarii, demarand in acelasi timp un program de repopulare a fluviului cu sturioni. Astfel, timp de aproape trei ani autoritatile nationale au alocat circa un milion de euro pe an pentru popularea Dunarii cu sturioni, actiune criticata in repetate randuri de comunitatile de pescari, ale carei efecte se vor putea vedea abia peste cativa ani, cand exemplarele de sturioni redate Dunarii vor ajunge la maturitate pentru a migra din nou pe fluviu.
Obligata de instanta
ARBDD a incercat in ultimii ani sa nu acorde autorizatii de mediu unor asociatii de vanatoare care au incalcat legea, dar a fost obligata de instantele de judecata sa emita respectivele autorizatii. Pentru a opri macelul produs in randul pasarilor salbatice din Delta de vanatorii italieni adusi de asociatiile de vanatoare in aceasta zona, ARBDD a incercat de mai multe ori sa interzica vanatoarea in Delta, dar autoritatile centrale au blocat decizia.