Reintroducerea vanatorii in Delta Dunarii, la un pas de a fi adoptata de Camera Deputatilor

Reintroducerea vanatorii in Delta Dunarii, la un pas de a fi adoptata de Camera Deputatilor

Camera Deputatilor a adoptat, joi, pe articole, o lege care reintroduce, printr-un amendament, vanatoarea pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, votul final urmand sa fie dat intr-o sedinta viitoare.

Deputatii au adoptat, cu amendamente, Ordonanta 127/2010 pentru adoptarea unor masuri destinate dezvoltarii economico-sociale a zonei Delta Dunarii. La sesiunea de vot final de joi, Ordonanta nu a fost supusa la vot, luarea unei decizii finale de catre Camera Deputatilor, for decizional, ramanand pentru o sedinta viitoare.

Reprezentantii opozitiei au solicitat retrimiterea la comisiile de specialitate, criticand amendamentele aduse Ordonantei.

Reintroducerea vanatorii este reglementata printr-un amendament initiat de catre deputatul PDL Vasile Gherasim.

Amendamentul adoptat si in comisii prevede ca „valorificarea resurselor naturale din domeniul public de interes national prin activitati economice traditionale – pasunat, cultivarea terenurilor iesite temporar de sub ape, albinarit, recoltarea florei si a faunei naturale terestre si acvatice – practicarea serviciilor de turism si agrement, a pescuitului recreativ-sportiv si a vanatorii rational reglementata, realizarea de servicii de transport pe canale navigabile, cu exceptia Dunarii si a bratelor sale, desfasurate pe teritoriul rezervatiei, precum si desfasurarea unor lucrari pentru intretinerea digurilor si a canalelor existente se efectueaza pe baza actelor de reglementare a activitatilor respective, eliberate de Administratia Rezervatiei, stabilite prin regulamentul rezervatiei”.

Acest amendament a fost criticat de opozitie, dar si de UDMR.

Pe de alta parte, deputatul Ovidiu Gant a amenintat ca minoritatile nu vor vota ordonanta daca nu va fi acceptat un amendament al grupului. Astfel, deputatii au adoptat un amendament initiat de Miron Ignat (Minoritati), care prevede ca „persoanele fizice care domiciliaza in Rezervatia Delta Dunarii au dreptul de a pescui cu unele proprii in baza unui permis obtinut conform legii fara plata vreunei taxe”.

Potrivit Legii 136 din 2011, publicata in iulie in Monitorul Oficial, vanatoarea in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii este interzisa.

Vasile Gherasim, presedinte al Comisiei de Administratie si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, afirma recent ca populatia din Delta Dunarii „se va trezi cu sacalul in curte” daca vanatoarea nu va fi reintrodusa. In acelasi timp, directorul de la Salvati Dunarea si Delta, Dan Barbulescu, declara ca se teme de abuzuri.

„Ne-am documentat. In toate celelalte delte din lume exista vanatoare, tocmai pentru a proteja speciile care sunt mai putin agresive fata de speciile agresive. Daca lasam asa, ne trezim cu sacalul in curtea omului! Nu e prea mult spus. Avem reclamatii de la ei, ca sacalul s-a inmultit foarte mult si ca a ajuns pana in preajma gospodariilor oamenilor. Si mistretul s-a inmultit foarte mult si face mari distrugeri. Cel mai periculos este sacalul si ciorile grive!”, spunea Gherasim.

In replica, directorul executiv al asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Dan Barbulescu, afirma ca se teme ca vor aparea abuzuri, daca vanatoarea va fi reintrodusa in Delta Dunarii.

„Nu stiu daca domnul deputat, presedintele Comisiei (de administratie si echilibru ecologic-n.r.) a auzit de vanatoarea de extractie, care se foloseste in majoritatea rezervatiilor si din Romania si din lume. Adica in momentul in care se inmulteste o specie daunatoare peste limite, se dau autorizatii si se extrag exemplarele care sunt in exces. Ceea ce nu va fi cazul aici, pentru ca in lege nu apare nici ce a spus dansul, ca se va vana rational si controlat. Da dansul asigurari ca se va intampla asa? Nu. Trebuia mentionat acolo!”, spunes Dan Barbulescu.

Comisia de Administratie si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor a propus recent reintroducerea vanatorii in Delta Dunarii, dupa ce practica fusese eliminata asta vara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *