Ponta anunta reluarea platilor pe POS Mediu si POR. Pentru POSDRU, UE nu mai are bani

Korodi: România a atras pân? în prezent peste 50% din fondurile disponibile prin POS Mediu
Ponta anunta reluarea platilor pe POS Mediu si POR. Pentru POSDRU, UE nu mai are bani

Premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu vor avea astazi o intalnire la care ar urma sa se clarifice cine va merge la summit-ul UE din 22 -23 noiembrie unde ar urma sa fie adoptat bugetul Uniunii pentru exercitiul financiar 2014-2020.

Subiectul bugetului UE pentru 2014-2020, dar si al fondurilor nerambursabile pentru exer­citiul financiar curent a fost atins ieri in se­dinta de guvern in care seful Executivului le-ar transmis ministrilor sai vesti „bune si mai putin bune”.
Romania va obtine, potrivit premierului, anul acesta decontarile de la Bruxelles pe Pro­gra­mul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) si pe Programul Operational Regional (POR), dar, in privinta POSDRU (programul pentru resurse umane) platile ar putea intarzia din cauza neintelegerilor dintre Comisia Euro­peana si Parlamentul European pe marginea rectificarii Fondului Social European care alimenteaza POSDRU.

POS Mediu (4,5 mld. euro), POSDRU (3,4 mld. euro) si POR (3,7 mld. euro) sunt presus­pen­date de Comisia Europeana, dar pla­tile ar putea fi reluate pana la finele anului, ceea ce inseamna ca Romania ar putea depasi anul acesta rata de absorbtie din prezent de 9,7% (1,8 mld. euro din totalul fondurilor alocate intre 2007 si 2014 pe programele de coeziune).

„Vestile bune sunt ca la Mediu si la Pro­gramul Operational Regional putem obtine in cadrul acestui an decontarile pe care le astep­tam, vestea proasta este ca noi ne-am facut lectiile si repornim POSDRU, insa intre Parla­ment si Comisie nu s-a ajuns la un acord privind rectificarea Fondului Social European si suntem in situatia in care putem cere bani, dar pana nu se ajunge la un acord intre Parlament si Comisie inca vor fi dificultati”, a explicat pre­mierul la inceputul sedintei de guvern de ieri.

Fondul Social European nu mai are bani si pentru continuarea platilor este nevoie de o rectificare a bugetului UE pentru 2012.

Presedintele Parlamentului European Martin Schulz a explicat marti, la reuniunea grupului „Prietenii Coeziunii” (15 tari din estul si sudul Europei care cer alocari mai bune pentru exercitiul financiar 2014-2020) ca nego­ciatorii Parlamentului European nu au parti­ci­pat la reuniunea cu Consiliul privind bugetul pentru 2013 pentru ca nu exista un acord intre statele membre cu privire la un buget su­plimentar pentru anul in curs. Aceste fonduri sunt necesare pentru ca Uniunea Europeana sa isi respecte obligatiile legale, si anume de a plati facturile efectuate pentru bunuri, lucrari si servicii prestate.

Premierul roman a participat marti la Bruxelles la reuniunea grupului „Prietenii Coeziuni”, iar astazi va avea o intalnire cu Traian Basescu caruia i-a cerut deja mandat de repre­zentare a Romaniei la summitul UE din 22 noiembrie unde se va discuta bugetul viitor al UE.

In sedinta de guvern Victor Ponta le-a explicat ministrilor care a fost pozitia Romaniei la Bruxelles fata de bugetul multianual 2014-2020.

Potrivit premierului, Romania sustine acordarea unor alocari superioare in efercitiul financiar viitor fata de cel curent, desi, a aratat el, situatia la nivel european este una complicata.

Este complicata, in primul rand, pentru ca exista un grup puternic de tari contributori neti care cer diminuarea bugetului propus de Comisia Europeana (1.035 mld. euro intre 2014-2020) cu cel putin 150 mld. euro, lucru care ar afecta alocarile pentru beneficiarii neti (tarile mai sarace intre care si Romania).

„Am reiterat pozitia fundamentala a Romaniei si avem aliati importanti pe aceasta tema si anume mai multi bani in 2014-2020 pentru fonduri structurale si de coeziune cu obligatia noastra, insa, sa stiti, pe care eu mi-am asumat-o, ca sistemul nostru administrativ si capacitatea noastra administrativa de absorbtie vor suferi in 2013 modificari fundamentale, in asa fel incat de la 1 ianuarie 2014 sa incepem cu dreptul, nu cu stangul. De asemenea, am reiterat – si aici avem sprijinul Comisiei Europene si al statelor care fara sa faca parte din grupul Prietenilor Coeziunii au aceeasi optiune ca si Romania – si anume obiectivul fundamental, fondurile si platile pentru agricultura sa mearga pe ceea ce se numeste convergenta si anume sa atinga agricultorii romani un nivel al subventiilor si al platilor la media Uniunii Europene. Pentru ca in acest moment diferentele sunt foarte mari, sigur, intre tarile care au fondat UE si noi cei care am intrat ultimii in acest club, insa aceasta politica se reflecta in mod direct asupra competitivitatii agriculturii romanesti, s-au facut eforturi, facem eforturi foarte mari, insa acesta este un alt obiectiv fundamental, iar Romania se va bate in cadrul discutiilor de saptamana viitoare pentru aceste obiective fundamentale”, a explicat ieri premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *