Retea globala de informatii si securitate pentru prevenirea eventualei coliziuni a Pamantului cu un asteroid de dimensiuni mari

  Retea globala de informatii si securitate pentru prevenirea eventualei coliziuni a Pamantului cu un asteroid de dimensiuni mari

  O serie de astronomi si astrofizicieni au solicitat crearea sub egida ONU a unei retele globale de informatii si securitate pentru prevenirea eventualei coliziuni a Pamantului cu un asteroid de dimensiuni mari, coliziune ce ar putea avea urmari cu dimensiuni apocaliptice.

  AFP a transmis ca, pana in prezent, au fost detectate aproximativ 6.000 de obiecte cosmice care pot intersecta orbita terestra, conform unei conferinte de presa sustinute de Asociatia Exploratorilor Spatiului (AES) care a prezentat la sediul ONU din Viena un raport denumit “Amenintarea asteroizilor: apel la un raspuns global”. AES are 320 de membri din 34 de tari. Dintre aceste 6.000 de obiecte cosmice, aproape 1.000 au diametrul peste 150 de kilometri, iar o eventuala coliziune cu un astfel de asteroid ar avea consecinte catastrofale, provocand incendii care pot acoperi continente intregi si valuri tsunami uriase.
  Cu mijloacele de care stiinta dispune in prezent, o eventuala coliziune ar putea fi prevazuta cu 15 ani inainte de producere. Insa tehnologia necesara pentru schimbarea traiectoriei unui asteroid nu este inca pusa la punct. Tocmai pentru aceasta este nevoie de cooperare internationala. Astfel, AES sustine infiintarea sub patronajul ONU a unei retele internationale de cercetare si aparare care sa faca fata unei eventuale amenintari venite din spatiu.
  O comisie ONU va examina acest raport in iunie 2009, la Viena.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *