Rezervatiile in pericol – Arii protejate fara stapani

Peste 60% din ariile protejate din tara risca sa ramana fara administrare incepand cu data de 3 martie, termenul-limita de aplicare a unei ordonante de urgenta neconforme cu realitatea, potrivit presedintelui Federatiei Romane de Speologie, Viorel Lascu.
arii protejate

Acesta a precizat ca legea prevedea constituirea si functionarea Agentiei Nationale de Arii Protejate cu rolul de a asigura continuitatea si gestiunea ariilor protejate intr-o noua forma. “Neconstituirea acestei agentii si lipsa unei legislatii-cadru care sa transfere sistemul administrativ existent in prezent la unul integrat, corelat cu legislatia europeana de administrare a Siturilor Natura 2000, pot duce la un blocaj major legat de administrarea a peste 60% din ariile protejate ale Romaniei si eliminarea unei resurse importante pentru administrarea acestora, fondurile europene”, a explicat Viorel Lascu, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, in prezent, majoritatea parcurilor naturale si nationale sunt administrate de Romsilva si nici unul din serviciile lor nu are personalitate juridica asa cum prevede legea, lucru care blocheaza accesul acestora la fondurile structurale, o resursa importanta de administrare. De asemenea, sunt foarte multe arii protejate care au custozi foarte specializati, cum ar fi siturile in care cresc pasari, pesterile, si care nu pot fi administrate decat de specialisti in domeniu. Ca modalitate de rezolvare a situatiei, presedintele FRS propune modificarea legii in concordanta cu nevoile de protectie a ariei, sa fie implicati specialistii, iar legislatia sa fie elaborata pe baza unei consultari cu cei care se pricep. “Legea nu trebuie facuta ca un document birocratic prin care statul incearca sa scape de raspunderile care ii revin in administrarea ariilor. Pentru ca asta se incearca: o administrare formala si nu una reala”, a precizat Lascu.

COALITIE NATIONALA
24 de organizatii neguvernamentale din 15 judete, custozi de arii protejate, persoane juridice, organizatii de mediu, s-au intalnit la Cluj-Napoca, unde au format Coalitia Nationala pentru Arii Protejate, cu scopul de a determina Guvernul sa isi asume raspunderea administrarii unui numar important de arii protejate din Romania care, desi sunt de importanta europeana sau mondiala, nu beneficiaza de vreo atentie din partea statului.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,205FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente