Ritual de jelire, descoperit la o specie de cotofene

Ritual de jelire, descoperit la o specie de cotofene

Simpla observare a aratat ca si anumite specii de animale, precum elefantii, cimpanzeii sau unele pasari au reactii ce pot fi interpretate drept jelire, la vedera cadavrului unui membru al propriei specii, insa exista destul de putine studii aprofundate care sa ateste astfel de manifestari.

Un astfel de studiu apartine biologul Tere Iglesias, care a monitorizat comportamentul cotofenelor californiene in prezenta unei pasari moarte din aceeasi specie.

Cotofenele californiene traiesc in vestul Americii de Nord si nu au un comportament social, ca alte pasari, traind doar in perechi si netolerand prezenta altor pasari.

“Au un puternic instinct teritorial si nu sunt deloc prietenoase cu celelalte cotofene”, spune Igle­sias.

Cand descopera o cotofana moarta, insa, pasarile se aduna in grupuri mari si croncane zgomotos – un ritual care poate dura cateva minute sau chiar o jumatate de ora.

Studiind cotfenele din oraselul Da­vis, din statul California, Igle­sias a conceput mai multe experimente. Mai intai a atras pasarile cu mancare, apoi le-a filmat comportamentul, plasand o cotofana moarta in apropiere.

La vederea cotofenei moarte, celelalte pasari s-au asezat in copac si au inceput sa emita sunete stridente, care au atras si alte cotofene. La sosirea acestora, si ele incepeau sa croncane.

Iglesias spune ca daca prima cotofana nu reusea sa atraga si alte pasari, prin tipetele sale, se aseza intr-un copac mai inalt, pentru a se asigura ca este auzita.

“Se pare ca incearca in mod activ sa atraga atentia”, spune cercetatoarea.

Cat priveste motivele acestui comportament, Iglesias are mai multe ipoteze. Una ar fi incercarea de a semnala prezenta unui pradator care ar fi responsabil de moartea cotofenei.

Faptul ca pasarile se aduna la locul respectiv, in loc sa plece cat mai departe, e pus pe faptul ca mai multe perechi de ochi functioneaza mai bine decat una singura.

O alta ipoteza este ca in acest fel cotofenele isi educa puii in privinta pericolelor care le pandesc. Iglesias nu exclude, insa, nici ipoteza unui ritual de jelire.

”Nu cunoastem multe lucruri despre viata emotionala a animalelor. Exista o posibilitate enorma ca viata emotionala a pasarilor sa fie mult mai bogata decat credem”, a mai spus ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *