
Alaturi de calciu si sodiu, potasiul este un mineral esential pentrubuna functionare a sistemului nervos, sistemului muscular, a inimiisi a rinichilor. O deficienta de potasiu poate duce la staride confuzie, aritmii ale inimii, si, cateodata, chiar si la crampemusculare. Insa cel mai frecvent semn al lipsei de potasiu esteslabiciunea in tot corpul sau lipsa de energie.
Majoritatea oamenilor isi iau o cantitate suficienta de potasiu avand o dieta normala si echilibrata, din care sa nu lipseasca in primul rand fructele si legumele proaspete. Lipsa mineralelor provine, de cele mai multe ori ,din diete exagerate, care se apropie de infometare, sau prin folosirea exagerata a laxativelor care pot da dereglari ale sistemului digestiv, precum diareea.
Persoanele care practica activitati fizice sustinute au nevoie de cantitati mai mari de potasiu decat persoanele sedentare. Este bine, o data ce s-au consultat cu medicul de familie, sa opteze pentrusuplimente alimentare bogate in potasiu, sau, pur si simplu sa consume o cantitate mai mare de alimente cu aceasta proprietate.
Astfel, specialistii americani in nutritie au realizat un top al celormai bogate alimente in potasiu, dupa cum urmeaza:
Alimentele cu cel mai mare continut de potasiu
1. Toate tipurile de carne si peste.
2. Caisele (mai ales cele proaspete)
3. Avocado
4. Banana
5. Pepene galben
6. Kiwi
7. Fasolea boabe
8. Laptele
9. Portocalele
10. Cartofii
11. Prunele
12. Spanacul
13. Rosiile
14. Fresh-urile din legume
15. Dovleacul
Alimentele cu un continut mediu de potasiu
1. Sucul de mere
2. Sparanghelul
3. Sfecla rosie
4. Murele
5. Broccolli
6. Morcovii
7. Ciresele
8. Porumb
9. Vinetele
10. Grapefruitul
11. Mazarea
12. Salata verde
13. Ciupercile proaspete
14. Ceapa
15. Piersica
16. Perele
17. Ananasul
18. Stafidele
19. Capsunile
20. Dovleceii
21. Mandarinele
22. Pepenele rosu
(foto: dreamstime.com)