RMGC a pierdut procesul cu Stefan Marincea, fostul director al IGR

 RMGC a pierdut procesul cu STEFAN MARINCEA, fostul director al IGR
RMGC a pierdut procesul cu STEFAN MARINCEA, fostul director al IGR

SE POATE! RMGC a pierdut procesul cu STEFAN MARINCEA, fostul director al IGR Stefan Marincea, fostul director al Institutului Geologic Roman, a castigat pe fond procesul pe care i l-au intentat reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation, dupa dezvaluirile pe care le-a facut pentru ZIUAnews si in comisia parlamentara.

Fostul director al IGR i-a acuzat pe cei de la RMGC ca au falsificat hartile de la Rosia Montana, prezentand documentele care i-au sustinut afirmatiile. Stefan Marincea a dezvaluit, pentru Ziuanews.ro, ca un angajat al IGR a depus marturie in favoarea RMGC.

La sfarsitul anului 2013, conducerea RMGC l-a dat in judecata pe Stefan Marincea, dupa ce acesta a dezvaluit, pentru ZIUAnews, ca reprezentantii companiei au falsificat harta Vaii Corna – locul in care compania canadiana doreste sa amplaseze iazul de decantare , stergand de pe harta Institutului Geologic Roman 13 fracturi, pentru a se crea impresia ca deseurile toxice nu se pot infiltra in panza freatica. Ulterior, Marincea a prezentat, in cadrul comisiei parlamentare speciale, documente care sa-i sustina afirmatiile. Reprezentantii companiei l-au actionat in judecata, insa au pierdut pe fond procesul, care s-a judecat la Judecatoria Sectorului 1, magistratii respingand actiunea „ca neintemeiata”.

Subaltern al lui Marincea, martorul RMGC

Contactat de ZIUAnews, fostul director al Institutului Geologic Roman a declarat ca reprezentantii RMGC s-au prezentat in instanta cu „multe extrase din ziare”, iar de pe hartile pe care le-au prezentat lipsea o falie, in ciuda faptului ca au sustinut ca sunt intocmite chiar dupa hartile reale ale Institutului. Tototdata, Stefan Marincea ne-a spus ca l-a „frapat” faptul ca „de partea lor, martor a venit unul din actualii mei colegi. Cum sa va spun, este inadmisibil din punct de vedere etic”. Este vorba despre Stanila Iamandei, angajat in cadrul IGR, la sectia „Litoteca Nationala”. In ciuda tuturor demersurilor, Iamandei nu a putut fi contactat pentru a ne oferi un punct de vedere.

„Dincolo de faptul ca au reluat din presa o multime de afirmatii calomnioase, eu nu le-am cerut nimic. In locul lor nu as face apel ca nu se pot depune documente in plus, ori prima instanta s-a convins foarte repede ca pe hartile lor, cel putin una din harti pe care au declarat-o exemplar de lucru, exista zero falii, in timp ce pe harta institutiei exista cel putin o falie, iar pe alte documente ale lor exista multe altele”, ne-a mai spus Stefan Marincea.

Intrebati daca au atacat decizia instantei si daca Stanila Iamandei a depus marturie in favoarea lor, reprezentantii RMGC ne-au spus: „Asa cum Stefan Marincea a mintit in legatura cu cutremurele de la Galati, despre care a spus ca sunt cauzate de foraje petroliere si astfel a provocat panica in randul romanilor, asa a mintit si in legatura cu Rosia Montana si de aceea ne vom apara pana la capat punctul de vedere in instanta, pentru a dovedi tuturor faptul ca a mintit”.

Marincea, demis dupa dezvaluirile facute!

La numai o saptamana dupa ce Stefan Marincea a declarat, pentru ZIUAnews, ca reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation au falsificat harta Vaii Corna acesta a fost demis, prin fax, de ministrii Remus Pricopie si Mihnea Costoiu. La acel moment, surse din IGR ne-au spus ca Stefan Marincea primise, cu o saptamana in urma, in timp ce se afla intr-o emisiune televizata si vorbea despre proiectul Rosia Montana, un e-mail de la ministrul Mihnea Costoiu, prin care il avertiza sa inceteze cu declaratiile impotriva proiectului.

Cu doua luni inainte de demitere, Stefan Marincea ne-a mai spus, in exclusivitate, ca Institutul pe care il conducea nu recunoaste datele geologice si geotehnice ale proiectului minier demarat in 1997, in Muntii Apuseni.

Sute de tone de metale rare

Intr-un material publicitar realizat in favoarea celor de la Rosia Montana Gold Corporation se preciza ca la Rosia Montana exista resurse de 330 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, iar „in ceea ce priveste continutul altor metale in minereu, rezultatele obtinute nu prezinta concentratii suficient de importante pentru ca acestea sa fie extrase si valorificate economic”.

Pe de alta parte, Stefan Marincea ne-a spus: „RMGC neaga prezenta in minereu a unor cantitati notabile de Pb, Zn, Cu (…) Conform calculelor noastre, bazate pe analizele comunicate de RMGC, au fost ignorate ca rezerve potentiale 161 tone de Te (telur, n.r.), 49 tone de Ge (germaniu, n.r.), 172 tone de Se (seleniu, n.r.), 116 tone de Ta (tantal, n.r.), 777 tone de Tl (taliu, n.r.), 1220 tone de Sb (stibiu, n.r.), 29.763 tone de Zn (zinc, n.r.) si pana la 129 milioane de tone de feldspat potasic”.

Dand exemplu concentratia de germaniu regasita in Muntii Apuseni, Stefan Marincea a declarat, pentru ZIUAnews, ca aceasta este „de cel putin opt ori mai mare” decat o prezinta cei de la Gold Corporation. Referitor la telur – elementul chimic folosit in tehnologiile de varf pentru fabricarea bombelor atomice si a celulelor fotovoltaice – fostul director al IGR ne-a dezvaluit: „Exista o cantitate de telur, o anomalie, de altfel, publicata in reviste importante din lume, deci este informatie academica confirmata, o anomalie de telur a aurului de la Rosia Montana si atunci noi trebuie sa ne gandim cum sa exploatam, sa valorificam complex aceste resurse pentru industriile europene”, scrie Ziuanews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *