Romania a primit Globul Albastru pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (est) in cadrul celei de-a X-a reuniuni a Conferintei Partilor la Conventia privind Diversitatea Biologica din Japonia, decernat pentru cele mai bune practici de management a zonelor umede, transmite Romanian Global News, care citeaza un comunicat de presa al Ministerului Mediului si Padurilor.
Cea de-a X-a reuniune a Conferintei Partilor la Conventia privind Diversitatea Biologica (CBD COP10) se desfasoara in perioada 18-29 octombrie, in Japonia. La aceasta reuniune participa 193 de state, organizatii internationale, institutii si ONG-uri care activeaza in domeniul protectiei naturii.
Cu ocazia acestei reuniuni, in cadrul Centrului de Congrese din Nagoya, Chris Rostron, presedintele Retelei Mondiale a Zonelor Umede, a decernat premiile Globul Albastru, pentru cele mai bune practici de management a zonelor umede, Globul Verde – pentru cele mai bune activitati de reconstructie ecologica si Globul Gri, pentru zonele umede amenintate de poluare, in care nu se efectueaza suficiente activitati de protectie si conservare a biodiversitatii.
Selectia s-a desfasurat in perioada iulie-septembrie 2010, iar votarea s-a efectuat online pe website. Aproximativ 500 de ONG-uri si-au exprimat optiunea pentru 133 de zone umede, fiind luate in considerare eforturile depuse pentru protectia biodiversitatii ariilor naturale protejate, imbunatatirea managementului acestora, efectele pozitive ale ecoturismului si implicarea comunitatilor locale in dezvoltarea durabila a zonelor.
Ca urmare a acestei selectii, delegatia Romaniei a primit Globul Albastru pentru Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, fiind remarcate eforturile de protectie si conservare a acestui sit Ramsar care face parte din Patrimoniul Mondial Cultural.
Reteaua Mondiala a Zonelor Umede (World Wetland Network), infiintata in anul 2008, este o retea de sustinere a ONG-urilor care isi desfasoara activitatea in domeniul ariilor naturale protejate.