Romania, al treilea mare cultivator de porumb modificat genetic din UE

porumbthumbnail1.jpgRomania este al treilea mare cultivator de porumb modificat genetic din UE, cu o suprafata semanata anul trecut de 7.146 hectare, comparativ cu 350 hectare cultivate in 2007, potrivit Serviciului International de Achizitionare a Aplicatiilor Agricole Biotehnologice (ISAAA).

Numarul statelor comunitare care cultiva porumbul Bt, cu rezistenta crescuta la daunatori, a scazut anul trecut la sapte, dupa interzicerea acestuia in Franta. Romania a urcat trei locuri fata de 2007, cand se situa pe penultima pozitie, inaintea Poloniei.

Tara cu cele mai intinse culturi de porumb Bt este Spania, unde suprafata a urcat de la 75.148 hectare in 2007 la 79.269 hectare anul trecut, potrivit raportului ISAAA. Pozitia a doua a fost ocupata de Cehia cu 8.380 de hectare, in urcare de la 5.000 de hectare anul precedent. Alte patru state au cultivat  porumb Bt, respectiv Portugalia (4.851 hectare), Germania (3.173 hectare), Polonia(3.000 hectare) si Slovacia (1.900 hectare).

In 2008, in UE au fost semanate culturi modificate genetic pe 107.719 hectare, din suprafata agricola totala de circa 60 de milioane de hectare, in crestere de la 88.673 hectare in 2007.

In spatiul UE poate fi cultivata o singura cultura modificata genetic, respectiv porumbul Bt (MON 810), o varianta a porumbului care contine toxina bacteriala Bt, otravitoare pentru insecte. Consumatorii europeni sunt sceptici in privinta produselor respective, denumite in mod frecvent alimente Frankenstein.

Organismele modificate genetic (OMG) sunt plante, animale sau micro-organisme (bacterii, virusi) ale caror caracteristici genetice au fost modificate in mod artificial pentru a conferi o noua proprietate. Exemple de astfel de proprietati sunt rezistenta unei plante la o anumita boala sau insecta, cresterea valorii nutritionale a unui aliment, majorarea productivitatii in cazul culturilor agricole.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *