Romania, condamnata la Curtea Europeana pentru poluarea cu cianuri de la Rosia Montana

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat marti hotararea in cauza Tatar si Tatar contra Romaniei, referitoare la impactul asupra mediului al unei tehnologii bazate pe cianura folosite in extractia aurului. Curtea Europeana a decis in unanimitate ca dreptul celor doi reclamanti la un mediu sanatos si protejat a fost incalcat de catre Romania.
rosia montana
Reclamantii, tata si fiu, locuitori ai orasului Baia Mare, s-au adresat Curtii Europene in 2001. Ei s-au plans ca autoritatile romane nu au reglementat de o maniera eficace folosirea cianurii si a altor substante toxice de catre S.C. Transgold S.A Baia Mare (fosta S.C. Aurul S.A Baia Mare) in procesul tehnologic de extragere a aurului.

Ca urmare a acestui proces tehnologic, vietile celor doi, care locuiau la 100 de metri de fabrica Aurul, au fost puse in pericol. Problemele reclamate de cei doi au fost evidentiate de gravul accident care a avut loc in ianuarie 2000 cand apa contaminata cu cianuri s-a deversat din lacul de acumulare producand un dezastru ecologic pe cursul raului Tisa.

Curtea Europeana a constatat ca autoritatile romane nu au impus societatii Transgold conditii de functionare apte sa evite producerea unor prejudicii mediului si sanatatii umane. Mai mult, au permis acestei societati sa functioneze si dupa accidentul din ianuarie 2000, incalcand principiul precautiei care ar fi impus o restritionare a activitatii.

Concluziile studiilor de mediu pe baza carora s-a permis functionarea fabricii Aurul nu au fost niciodata aduse la cunostinta publicului, care nu a avut posibilitatea de a le contesta. Desi dreptul publicului de a participa la luarea deciziilor privind mediul este garantat, autoritatile romane au continuat sa il ignore chiar si dupa producerea accidentului din ianuarie 2000.

Prin urmare, Curtea Europeana a apreciat ca Romania nu si-a respectat obligatia de a analiza corespunzator riscurile pe care activitatea companiei miniere le presupunea si de a lua toate masurile necesare pentru a asigura protejarea dreptului la un mediu sanatos si protejat, care este garantat ca parte a dreptului la viata privata si de familie.

Hotararea de marti este prima in care Romania este condamnata de Curtea europeana intr-un caz legat de protectia mediului. Concluziile Curtii in aceasta cauza au o importanta deosebita in contextul efortuilor de a opri un vast proiect de exploatare a aurului la Rosia Montana printr-o tehnologie asemanatoare celei folosite la Baia-Mare.

Curtea Europeana a organizat o audiere publica in acest caz pe 18 octombrie 2007. Din septembrie 2007, reclamantii au fost reprezentati de Directorul executiv al APADOR-CH (Asocitia pentru apararea drepturilor omului in Romania – Comitetul Helsinki) si de o echipa de avocati internationali.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *