In primavara anului 2000 cea mai mare parte a ecosistemelor acvatice a raului Tisa si o mare parte a ecosistemelor din fluviul Dunarea, a disparut dupa ce mari cantitati de cianura au scapat dintr-o unitate miniera operativa din Baia Mare.
8 ani mai tarziu aceste rauri inca se refac de pe urma accidentului. Cianura este unul dintre cele mai toxice elemente cunoscute de om si este utilizat in minerit pentru a separa aurul din minereu.
Din 2002 au fost semnalate o serie de accidente, mai mari sau mai mici, care implicau cianura, in fiecare an punand la risc sanatatea oamenilor si al mediului.I
In momentul de fata exista o propunere legislativa de a interzice cianura in minerit, iar deputatii nostri au programat votarea acestei propuneri in intervalul de la jumatatea lunii Mai 2008 pana la sfarsitul acesteia.
Vocea ta conteaza si este foarte important sa-i spui deputatului tau cum vrei sa voteze cu privire la propunerea legislativa de interzicere a cianurii.
Pe www.faracianura.ro poti vota online daca sustii interzicerea cianurii si in acelasi timp poti trimite o scrisoare electronica deputatului din judetul tau. It va lua mai putin de 1 minut pentru a face asta, dar avem nevoie de tine pentru a face difernta si a transmite acest mesaj mai departe pentru o Romanie fara cianuri !!!
Sursa: Faracianuri.ro