România invadată de deșeuri transportate ilegal din Marea Britanie

0
809

UN ALT TRANSPORT ILEGAL DE DEŞEURI DEPISTAT DE GNM ȘI GARDA DE COASTĂ ÎN PORTUL CONSTANȚA ŞI VAMA CHITILA. 9 CONTAINERE URMEAZĂ SĂ FIE RETURNATE ÎN ŢARA DE ORIGINE.

Comisari din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu împreună cu polițiști de la Garda de Coastă, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au identificat, în Portul Constanța, alte două containere suspecte ce figurau ca sosite în terminal în luna decembrie 2019. Acțiunea este, practic, o continuare a cercetărilor în cazul celor 16 containere descoperite în Portul Constanța Sud Agigea, la mijlocul lunii februarie.

Astfel, în data de 28.02.2020, o echipă formată din comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, lucrători din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța, al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța și al Direcției de Sănătate Publică Constanța, au efectuat un control fizic asupra mărfurilor din containere. S-a constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală figurează ca fiind produse de uz casnic, acestea erau de fapt deșeuri inutilizabile.

În prezent, autoritățile desfășoară activități de verificare fizică a altor 7 containere pline cu același tip de deșeuri, de această dată în terminalul de containere Chitila din județul Ilfov.

Este vorba despre deșeuri de echipamente electrice și electronice, produse cosmetice utilizate, inclusiv prezervative folosite și vibratoare uzate. Produsele aveau ca destinație o societate comercială de pe raza municipiului București, însă, în data de 28.02.2020, proprietarii au solicitat transportarea lor în alte containere, pentru a le fi pierdută urma.

În acest fel, a fost modificată denumirea țării în care au fost încărcate mărfurile (Marea Britanie) în România, având ca destinație o altă țară, cu scopul inducerii în eroare a autorităților.

Comisarii Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu au declarat transportul ca fiind transfer ilegal de deșeuri și nu au permis descărcarea acestuia pe teritoriul României. Produsele au fost reintroduse în containere pentru a fi expediate în țara de origine.

În această cauză, sunt cercetați doi cetățeni români, în vârstă de 36, respectiv 33 de ani și un cetățean britanic, în vârstă de 34 de ani, iar polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de export/import de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu și folosirea de acte false la autoritatea vamală.Protejează ceea ce cu adevărat contează!

Sursa: Comunicatul oficial postat pe pagina de Facebook a Gărzii Naționale de Mediu

Va multu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.