Incendiu în Parcul Natural Văcărești

Luni 24 februarie 2020, între orele 16.30 – 20.00, în Parcul Natural Văcărești a avut loc un incendiu de vegetație care s-a întins pe o suprafață de peste 50 de ha. Au fost sesizate organele de anchetă care au dispus inceperea urmării penale în rem pentru distrugere prin incediere. Biologii Asociației Parcul Natural Văcărești sunt în teren pentru evaluarea impactului asupra habitatelor.

Incendiul a fost stins dupa aproximativ trei ore, au anuntat reprezentantii Administratiei Parcului Natural Vacaresti pe pagina oficială de Facebook.

Au ars întinderi mari de stuf, arbuști și vegetație uscată. Au fost afectati peste o sută de arbori. Din fericire, incendiul s-a produs în afara perioadei de migrație și cuibărire a păsărilor și pe timpul hibernării animalelor sedentare, astfel că impactul asupra faunei parcului este minim. Infrastructura de vizitare a parcului a fost afectată parțial însă elementele principale: foișoarele de observare, nu au fost afectate semnificativ de incendiu. Nu sunt victime umane.

Astfel de evenimente au loc frecvent în parc iar principalul motiv este lipsa pazei și supravegherii 24 din 24. Pe lângă incendii, parcul se confruntă zilnic cu vandalisme care vizează infrastructura de vizitare și potecile. Asociația Parcul Natural Văcărești a solicitat în repetate rânduri autorităților statului introducerea unui sistem de pază care să poată preîntâmpina astfel de evenimente și reia această solicitare. Totodată este dispusă să contribuie prin personal angajat, volunari și informații relevante pentru prevenire și control.

APNV a devenit recent partener al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate la administrarea Parcului Natural Văcărești în baza protocolului de colaborare nr. 6822/CA din 3 februarie 2020.

APNV a fost administratorul PNV până în 2018 când ONG-urile au fost excluse din lista entităților care puteau administra ariile naturale protejate prin modificarea OUG 57/2007. Din iulie 2018 până în februarie 2020, Asociația și-a desfășurat în continuare activitatea de supraveghere și administrare a parcului în mod voluntar.

Dacă doriți să sprijiniți activitățile Asociației Parcul Natural Văcărești, o puteți face alăturându-vă echipei de voluntari: https://parcnaturalvacaresti.ro/fii-ranger-urbanși prin donații în contul asociației: https://parcnaturalvacaresti.ro/implica-te.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *