Romania nu va fi urmatoarea piata majora a energiei solare

Ora?ul Ro?iorii de Vede î?i face central? solar? cu bani de la UE
Romania nu va fi urmatoarea piata majora a energiei solare
Romania nu va fi urmatoarea piata majora a energiei solare

Romania a adoptat un program de certificate pentru energia din surse regenerabile, asemanator regimului SREC din New Jersey sau Massachusetts. In Romania, instalatiile solare s-au calificat pentru sase “certificate verzi” pe megawatt-ora de electricitate produsa. La sfirsitul anului trecut, pretul minim pentru aceste certificate verzi a fost de 34,7 dolari pe megawatt-ora, in timp ce plafonul a fost de 70,7 dolari pe megawatt-ora. Burger a calculat ca fiecare sistem solar va primi un stimulent de “cel putin 208 dolari pe megawatt-ora produs timp de 15 ani. Pentru sistemele mari, acest lucru este aproape de doua ori stimulentul disponibil in Germania”.

Potrivit relatarilor, certificatele sint tranzactionate in prezent la aproximativ 67 dolari.

La acea vreme, analistul Andrew Krulewitz de la GTM Research a declarat: “Seamana mult cu ce s-a intimplat in Republica Ceha. Cred ca guvernul se va supra-angaja financiar si va trebui probabil sa dea inapoi de la angajamentele sale intr-un viitor nu prea indepartat”. Krulewitz a acoperit ciclul “boom-bust” (extreme de crestere rapida si extreme de crestere lenta sau declin), in Republica Ceha.

Este putin probabil ca guvernul roman sa-si permita o piata sustinuta la nivel de gigawatt si este probabil ca guvernul sa reduca programul in viitorul apropiat, in pofida promisiunilor de a nu reduce nivelurile certificatelor verzi inainte de 2014.

Asa cum se intimpla adesea, GTM Research a avut dreptate. Potrivit “Business Review”, Romania va reduce subventiile sale solare cu peste 50% din luna iulie. Guvernul va reduce actuala alocare a certificatelor verzi acordate producatorilor de energii regenerabile pentru trei ani si jumatate cu incepere de la 1 iulie. Se presupune ca programul va reveni la nivelurile sale originare de stimulare in 2017.

Dinamica tipica intr-un caz ca acesta este de a astepta o graba febrila de a introduce proiecte extrem de stimulante inainte de termenul limita din iulie.

Compania media mentioneaza o serie de proiecte anuntate in Romania in luna octombrie a anului trecut: • Hareon Solar Technology: 122 de megawati • Aion Renewables: 80 de megawati • CEED & EPD: 48 de megawati • Samsung Group: 45 de megawati • EDP (in total patru): 38 de megawati • Espero: 20 de megawati.

Care este morala povestii pentru planurile de stimulare construite in graba si provocate politic? La pretul minim de astazi al certificatelor verzi si la pretul-plafon de 28,8 euro si respectiv 58,8 euro, plata efectiva pentru proiecte solare va fi intre 74,0 dolari pe megawatt-ora si 151,09 dolari pe megawatt-ora. Avind in vedere boom-ul probabil de instalare in al doilea trimestru al anului 2013, certificatele verzi se vor tranzactiona probabil in apropierea pretului minim pentru restul anului 2013. Piata va fi efectiv ucisa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *