Romania, „pe ultimul loc in UE la reciclarea deseurilor”

Obligatii de reciclare mai mari pentru Europa
Romania, "pe ultimul loc in UE la reciclarea deseurilor"
Romania, „pe ultimul loc in UE la reciclarea deseurilor”

Potrivit ultimului Raport EUROSTAT, Pe primele locuri, cu peste 60% din deseuri reciclate, se afla Germania si Austria, insa Romania se afla pe ultimul loc, cu doar 1%.

La Atena a inceput astazi Conferinta internationala pentru gestionarea eficienta si durabila a deseurilor solide.

Gestionarea deseurilor inseamna educarea populatiei cu privire la colectarea, transportul, tratarea, reciclarea si depozitarea materialelor rezultate din activitati umane, dar si prevenirea ca acestea sa ajunga in mediul natural, scopul final fiind reducerea efectului lor asupra sanatatii oamenilor si a mediului.

Alt scop al gestionarii deseurilor este economisirea de resurse naturale prin reutilizarea partilor recuperabile.

Conform statisticilor si studiilor, cantitatile de deseuri generate in fiecare tara si nivelul acestora pe cap de locuitor sunt legate de gradul de dezvoltare si de urbanizare, de specificul si structura consumului, de nivelul veniturilor si de tipul de viata al populatiei.

In acelasi timp, nivelul de dezvoltare si civilizatie al fiecarei societati influenteaza major activitatea de protectie a mediului inconjurator impotriva poluarii cu deseuri.

Potrivit ultimului Raport EUROSTAT, care centralizeaza datele din 2012, statele din Uniune au generat in medie 492 de kilograme de deseuri municipale (deseuri menajere si alte deseuri care, prin natura sau compozitie, sunt similare cu deseurile menajere si care sunt generate pe raza localitatilor – n.r.) pe persoana, dintre care 42% au fost reciclate sau transformate in compost, iar restul au ajuns in natura.

Pe primele locuri, cu peste 60% din deseuri reciclate, se afla Germania si Austria, insa Romania se afla pe ultimul loc, cu doar 1%.

Potrivit directivelor europene, fiecare tara trebuie sa-si creasca nivelul de reciclare pana in 2020.

Astfel, Romania ar trebui sa ajunga in sase ani sa recicleze, de la 1%, cat avem acum, la 50% din deseurile pe care le produce.

Conferinta care se desfasoara timp de trei zile in capitala Greciei, tara care detine in prezent presedintia semestriala a Uniunii Europene, promoveaza si eforturile comisiei pentru o gestionare cat mai corecta si eficienta a deseurilor solide.

Obiectivul principal al Conferintei de la Atena este de a stimula interesul atat al oamenilor de stiinta, cat si al cetatenilor, si de a informa despre ultimele descoperiri in materie de gestionare a deseurilor solide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *