Romania risca un infringement si daca nu goleste batalurile de resturi petroliere in 2009

  0
  353
  Batalul Bicapa poate fi ecologizat pe modelul Azomures

  Comisia Europeana ar putea deschide Romaniei de la 1 ianuarie 2010 o procedura de infringement daca nu va reusi sa goleasca pana la finalul lui 2009 cele peste 50 de bataluri de slam petrolier, conform reglementarilor comunitare, a spus vineri comisarul general al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu.batal petrolier

  „Trag un semnal de alarma, pentru ca, potrivit directivelor europene transpuse si in legislatia nationala, cele peste 50 de bataluri de slam petrolier trebuie golite pana la 31 decembrie 2009. Companiile petroliere cunosc aceste prevederi, dar au amanat punerea in aplicare a masurilor de golire, deoarece costurile sunt foarte mari”, a declarat Ionescu.

  Cantitatea de peste 1 milion metri cubi de slam de la acestea ar necesita intre 50 si 75 milioane euro pentru a fi tratata si prelucrata, insa in Romania nu exista capacitatea tehnica pentru golirea batalurilor, potrivit comisarului general de mediu.

  „Suprafata unui batal este in general intre 1 si 2 hectare, acolo deversandu-se toate resturile petroliere, fapt ce afecteaza panza freatica si implicit viata a sute de mii de locuitori, care au acces doar la apa infestata”, a adaugat Ionescu.

  Romania s-a angajat pana la finalul lui 2006 sa inceteze operatiunile la bataluri, urmand ca pana la sfarsitul lui 2009 sa le goleasca, iar la 31 decembrie 2010 sa faca si renaturarea zonelor.

  Comisarul general de mediu a explicat ca daca se va ajunge la penalizari aplicate Romaniei, acestea ar urma sa fie transferate operatorilor care nu si-au respectat angajamentele, respectiv Petrom, Lukoil, Suplacu de Barcau, Darmanesti etc. El a dat, insa, exemplul operatorului din Suplacu de Barcau, care a reusit sa treaca batalul in sarcina autoritatilor locale.

  „Astfel, dupa ce le-a infestat apa, le-a pus in carca oamenilor si golirea acestuia”, a mai comentat Silvian Ionescu

  Sursa: NewsIn

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.