Anul 2010 este primul termen-tinta la care Romania trebuie sa raporteze progrese privind implementarea Directivelor din domeniul gospodaririi apelor, o parte din marile orase avand de finalizat lucrarile la statiile de epurare cu treapta tertiara, a anuntat marti Administratia Nationala Apele Romane
statii de epurare
Astfel, pana la sfarsitul lui 2010, o parte din marile aglomerari urbane cu mai mult de 100.000 de locuitori – Bucuresti, Cluj, Iasi, Buzau, Piatra Neamt, Satu Mare, Carei (judetul Satu Mare), Constanta, Galati, Targu Mures, Ploiesti, Timisoara – trebuie sa raporteze finalizarea lucrarilor la statiile de epurare cu treapta tertiara si, implicit, racordarea locuitorilor la acestea.

Pana la sfarsitul anului 2009, in Bucuresti trebuie finalizata linia I, urmand ca, pana in 2012 sa fie realizate si lucrarile la linia II de epurare, se arata in comunicatul transmis de Administratia Nationala Apele Romane (ANAR).

Gradul de racordare la retele de canalizare a fost in anul 2008 de circa 49,46%, iar pentru statii de epurare de 42,18%, insa Romania si-a asumat ca tinta sa atinga, pana in decembrie 2010, un grad de racordare de 60,8% a locuitorilor la retele de canalizare si de 50,5% la statii de epurare.

“Operatorii regionali vor reusi sa realizeze lucrarile, pana la data impusa prin angajamente, cu conditia alocarii fondurilor europene (ISPA, BERD, BEI, POS Mediu) si respectarii graficului de executie a lucrarilor”, arata ANAR.

Raurile Dambovita si Arges, puternic degradate din cauza evacuarii apelor uzate

Volumul de ape uzate evacuate din Bucuresti si localitatile limitrofe este de 354,3 mil mc pe an, reprezentand toate apele uzate evacuate direct in Dambovita, dupa trecerea printr-o treapta mecanica, ceea ce are un impact puternic asupra calitatii apei raurilor Dambovita si Arges, tronsoanele de rau afectate fiind ape puternic degradate, conform raportului de monitorizare realizat de ANAR, pentru anul 2008.

“Apele uzate continua sa fie incarcate cu nutrienti (reflectate in valorile ridicate ale azotului – media anuala 27,037 mg/l – si fosforului total – in medie 3,99 mg/l), parametri care sustin necesitatea epurarii avansate a apelor uzate. Volumul maxim de ape uzate deversat este de circa 18 mc/sec. Dupa realizarea liniei I de epurare a apei va fi epurat un volum maxim de 10 mc/s urmand ca, dupa realizarea liniei a II-a, sa fie epurat debitul maxim de 18 mc/s”, informeaza ANAR.

Directivele UE din domeniul gospodaririi apelor impun, in special marilor orase, crearea unor statii de epurare cu treapta tertiara, in vederea atingerii starii bune a apelor, respectiv clasa a II-a de calitate.

Romania nu detine in prezent nicio statie de epurare, cu treapta tertiara, capabila sa trateze apele uzate, de continutul de nutrienti, respectiv fosfor total si azot total.

Din cele 2.605 aglomerari identificate in Romania, conform Planului de implementare al Directivei, 505 sunt dotate cu sisteme de canalizare, din care numai 18 sunt conforme cu cerintele europene.

Din cele 390 aglomerari care sunt deservite de 337 statii de epurare, numai 14 statii de epurare sunt conforme cu cerintele Directivei privind epurarea apelor uzate urbane, pentru treapta secundara de epurare.

Din totalul statiilor de epurare, 18 statii de epurare au grade de racordare mai mari de 95%, respectiv statiile de epurare aferente aglomerarilor Cluj-Napoca, Constanta, Sibiu, Bistrita, Victoria, Slobozia, Urziceni, Tandarei, Fieni, Stei, Sebes-Petresti, Plopeni, Arad, Curtea de Arges, Buzau, Odorheiul Seciuesc, Carei, statii de epurare care sunt proiectate sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2009.

Sursa: NewsIn

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here