ROMANIA SI MOLDOVA ACUZA UCRAINA CA PROVOACA DEVERSARI CONTROLATE

Inundatiile genereaza si scandaluri politice.
artid_1217261686.jpg
Romania si Moldova acuza Ucraina ca provoaca deversari controlate, iar viiturile afecteaza regiuni din cele doua tari. Kievul este banuit ca a evacuat 4 .000 de metri cubi de apa dintr-un baraj, un debit care ar putea provoca alte inundatii de-a lungul raului Nistru. Deja situatia este critica pe cursul a 15 rauri din Moldova, iar presedintele Vladimir Voronin a cerut evacuarea fortat a celor care nu vor sa isi paraseasca locuintele afectate de inundatii.

Intre timp, potrivit unor surse citate de Mediafax, ministerul roman al afacerilor externe a cerut Ucrainei sa permita accesul unor experti hidrologi romani pe sectiunile ucrainene ale Siretului si Prutului pentru a evalua debitele acestora. Ministrul roman de Interne s-a plans ca autoritatile de la Kiev au fost foarte secretoase in privinta situatiei reale a debitelor apelor.

Si autoritatile moldovene se declara nemultumite de cooperarea cu regimul de la Kiev. Ucraina a aprobat deversarea controlata a patru mii de metri cubi de apa din unul dintre baraje fara sa anunte guvernul de la Chisinau. Cel mai mare pericol pentru Moldova este ca apa eliberata din barajul ucrainean sa inunde statia de pompare de pe Nistru, care asigura apa potabila in intreg Chisinaul. “Daca statia de pompare va fi inundata, atunci cred ca vom trece la un regim special de aprovizionare cu apa potabila in municipiul Chisinau. Aceasta inseamna ca nu vom livra un volum de 100%, ci un volum de maxim 10-15%, iar apa va fi livrata pe ore”, a declarat Eduard Musuc, presedintele Consiliului municipal Chisinau.

Referitor la relatiile romano-ucrainene, presedintele Traian Basescu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca stie despre problemele cu Ucraina, dar ca acestea nu reprezinta “motivul esential al calamitatilor provocate de Prut si Siret”. “Problema esentiala este debitul extrem de ridicat, istoric, pentru care nu suntem pregatiti. Este esential acum sa se ia masuri de diminuare a celor afectati de inundatii”, a declarat presedintele Traian Basescu. In acest sens, presedintele a facut apel la autoritatile locale din zonele afectate de inundatiile din nordul Moldovei sa isi cheme urgent salariatii din concediu.

Sursa: Antena 3

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente