Arctica ar putea contine 90 de miliarde de barili de petrol, mai mult decat toate rezervele cunoscute din Nigeria, Kazahstan si Mexic luate la un loc, sau suficient cat sa acopere cererea mondiala timp de trei ani, arata un studiu al US Geological Survey, dat publicitatii miercuri.
La un curs de 100 de dolari barilul, rezerva arctica insumeaza titei de 9.000 de miliarde de dolari. Estimarea USGS vine intr-un moment in care Rusia concureaza cu Canada, Danemarca, Norvegia si Statele Unite pentru o „bucatica” din resursele energetice din subsolul Arcticii, o zona care devine tot mai accesibila in conditiile in care incalzirea globala topeste gheata de la Polul Nord. Tot in aceasta regiune s-ar putea gasi si 47 de trilioane de metri cubi de gaze naturale, mai arata studiul.
„Inainte de a lua decizii despre felul in care vom utiliza in viitor petrolul si gazul, precum si deciziile asociate privind protejarea speciilor amenintate, a comunitatilor native si a sanatatii planetei noastre, trebuie sa cunoastem ce se afla in natura”, a declarat directorul USGS, Mark Myers. „Cu aceasta estimare oferim aceleasi informatii tuturor oamenilor, astfel incat comunitatea globala sa poata lua acele hotarari dificile”, a adaugat el.
84% zacaminte offshore
Mai bine de jumatate din resursele de titei se afla in doar trei provincii geologice: Alaska Arctica (30 miliarde barili), Bazinul Amerasia (9,7 miliarde barili) si Bazinele Riftului din estul Groenlandei (8,9 miliarde barili).
Peste 70% din gazul nedescoperit se afla de asemenea in trei provincii: Bazinul Vestic Siberian, Bazinul Estic Barents si Alaska Arctica. 84% din cele 90 de miliarde de barili de titei se afla in ape internationale. USGS a analizat harti ale formatiunilor stancoase de pe fundul Oceanului Arctic si a cautat sa identifice zone cu caracteristici similare celor in care se exploateaza deja titei si gaz.
Sursa: Evenimentul Zilei