Romania trebuie sa isi imbunatateasca nivelul de siguranta luand in considerare si o situatie de neimaginat, asemenea celei de la Fukushima

Romania trebuie sa isi imbunatateasca nivelul de siguranta luand in considerare si o situatie de neimaginat, asemenea celei de la Fukushima

Presedintele Traian Basescu a precizat, astazi, la Seul, in cadrul Summit-ului privind Securitatea Nucleara, ca tara noastra trebuie sa isi imbunatateasca nivelul de siguranta luand in considerare si o situatie de neimaginat, asemenea celei de la Fukushima. Seful statului a facut invitatia catre Expertii Agentiei Internationale pentru Energie Atomica pentru a inspecta cele doua reactoare de la Cernavoda.

Alte declaratii ale presedintelui Traian Basescu:
“- Statele participante s-au angajat ca, pana la finele lui 2014, sa adopte garantii legislative si capatitati administrative, asa incat materialele nucleare sa nu ajunga sa fie folosite de grupuri teroriste sau neautorizate.
– Acest Summit marcheaza extinderea agendei cu problematica sigurantei nucleare. Aceasta tema a devenit stringenta dupa dezastrul de la Fukushima. Fukushima a generat neincrederea opiniei publice in energia nucleara utilizata pasnic ca o solutie viabila. Angajamentul statelor la summit a fost legat de faptul ca avem obligatia sa imbunatatim securitatea instalatiilor nucleare pe care le detinem si sa convingem cetatenii ca nivelul de securitate si siguranta este atat de ridicat incat nu prezinta riscuri.
– Este clar ca la acest Summit ne indreptam catre universalizarea cadrului juridic al ONU in materie de securitate. Cel putin, participantii vor prelua cele mai bune practici pe plan international in ceea ce priveste gestionarea materialelor nucleare radioactive. In interventia mea am tinut sa ies din afirmatiile politice generale si mi-am propus sa conving statele care se aflau in jurul mesei ca Romania adopta serios problema diminuarii riscurilor nucleare. Am adus ca argumente faptul ca Romania are un program prin care, pana in anul 2014, va semna implementarea unui set de masuri coerente in ceea ce priveste securizarea materialelor vulnerabile.
– V-as putea spune ca Romania a fost prima tara care a repatriat combustibilul nuclear pe calea aerului. Trebuie sa va spun ca riscurile extrem de ridicate sunt legate de combustibilul nuclear folosit.
– Romania face parte din grupul select al celor 32 de state din lume care deruleaza in nume prorpriu intregul proces al combustibilului.
– Romania a anuntat disponibilitatea de a invita expertii AIEA sa evalueze cele doua reactoare de la Cernavoda pentru a garanta siguranta in care functioneaza. Am aratat intentia noastra de a construi alte doua reactoare nucleare.
– Un alt angajament este legat de acordarea de asistenta altor state in procesul reconversie de la uraniu inalt imbogatit in uraniu slab imbogatit. Putem acorda asistenta.
– M-am angajat ca Romania va contribui cu o suma de 30.00 de euro la completarea fondurilor Agentiei pentru Energie Atomica, in scopul crearii resurselor financiare necesare desfasurarii proceselor de instruire a personalului care opereaza instalatii nucleare, in alte state, inclusiv Romania.
– Reactoarele 1 si 2 nu pot ramane asa cum sunt. Fukushima ne-a facut sa ne gandim ca trebuie sa le imbunatatim nivelul de siguranta luand in considerare si o situatie de neimaginat. Trebuie sa ne imaginam ce-i mai rau.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *