Ministrul Rovana Plumb a intervenit, joi, in numele Romaniei in plenul Conferintei Natiunilor Unite in domeniul schimbarilor climatice (COP 19), conferinta al carei segment la nivel inalt se deruleaza la Varsovia, in perioada 19-22 noiembrie 2013. Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a pledat pentru o actiune rapida si concertata, astfel incat schimbarile climatice sa nu conduca la consecinte grave pentru viitorul umanitatii.
Liderul delegatiei Romaniei a mentionat consecintele devastatoare ale recentelor evenimente climatice extreme din diverse zone ale lumii. Prevenirea si combaterea acestor consecinte obliga la actiuni conjugate ale tuturor tarilor, atat ale celor dezvoltate cat si ale celor in curs de dezvoltare si ale economiilor emergente.
„In 2012, la Doha, Romania si-a asumat, alaturi de toate Statele Membre UE, angajamente obligatorii sub Protocolul de la Kyoto pana in anul 2020. Acestea se traduc in eforturi si costuri relevante pentru cetatenii nostri, dar ne vom respecta aceste angajamente„, a subliniat ministrul mediului si schimbarilor climatice.
Miza majora a Conferintei de la Varsovia o reprezinta viitorul acord global in domeniul schimbarilor climatice, care se urmareste a fi semnat in anul 2015 si va cuprinde angajamente, actiuni si masuri pentru aproape 200 de State-Parti semnatare ale Conventiei Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC).
In timp ce o parte a natiunilor dezvoltate (inclusiv toate Statele Membre UE) deruleaza pana in anul 2020 un set de actiuni, politici si raportari obligatorii sub Protocolul de la Kyoto, avand tinte obligatorii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, circa 85% din emisiile globale sunt generate in tarile care nu au obligatii sub acest Protocol. Mari economii, printre care principalii emitatori globali, China si Statele Unite, nu au obligatii asumate sub Protocolul de la Kyoto.
Pe acest fundal, un raport dat publicitatii saptamana trecuta consemneaza o dimensiune fara precedent a emisiilor globale de CO2 provenite din combustibili fosili: 36 de miliarde de tone in anul 2013, in crestere cu 61% fata de anul 1990, anul de referinta al Protocolului de la Kyoto si al negocierilor climatice globale.
Acordul global post-Kyoto, ce trebuie semnat in 2015, ar permite ca din 2020 toate statele sa asume angajamente, masuri sau actiuni cu caracter obligatoriu, ceea ce va asigura consolidarea actiunilor de prevenire si combatere a schimbarilor climatice.
Negocierile de la Varsovia continua la nivel inalt, cu rezultatele finale asteptate pentru sfarsitul acestei saptamani.