Rovana Plumb vrea sa scape de masinile Euro 3 mai vechi de zece ani: Autoturismele vor fi incluse in Programul Rabla, din aprilie

Korodi la predarea mandatului: Programul Rabla trebuie continuat
Rovana Plumb vrea sa scape de masinile Euro 3 mai vechi de zece ani: Autoturismele vor fi incluse in Programul Rabla, din aprilie
Rovana Plumb vrea sa scape de masinile Euro 3 mai vechi de zece ani: Autoturismele vor fi incluse in Programul Rabla, din aprilie

Autoturismele cu norma de poluare Euro 3 mai vechi de zece ani vor fi incluse, incepand de anul acesta, in programul Rabla, care va fi implementat din luna aprilie, a anuntat joi ministrul Mediului, Rovana Plumb.

„Este o categorie de autoturisme cu norma de poluare Euro 3, care au deja zece ani pe piata de autoturisme din Romania, si acestea vor face obiectul programului Rabla„, a spus Rovana Plumb, informeaza Mediafax.

Ministrul Mediului a precizat ca, in prezent, se doreste ca voucherul acordat pentru casare sa fie 1.500 de euro, iar pentru autoturismele electrice sa se acorde un bon de 2.000 de euro.

Rovana Plumb a mai spus ca vor fi incluse in programul Rabla „numai acele autoturisme care au fost in proprietatea persoanei fizice sau juridice mai mult de un an de zile„, astfel ca „nu se pune problema unei invazii de masini rulate, foarte vechi pe piata din Romania”.

Noul program va fi pus la punct spre sfarsitul lunii martie, pentru a fi implementat din prima decada a lunii aprilie, a adaugat ministrul Mediului.

Prima de casare si voucherul

Rovana Plumb a anuntat, in ianuarie, ca Ministerul Mediului vizeaza schimbari in Programul Rabla, care s-ar putea aplica masinilor non-euro, Euro 1 si Euro 2. Masurile suntcresterea primei de casare de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, dar si acordarea reducerii contra unui singur voucher, alaturi de eliminarea intermediarilor.

Ministrul preciza ca se discuta ca reducerea la achizitionarea unei masini noi sa se faca in schimbul unui singur voucher.

In prezent, prin Progamul Rabla, o persoana poate cumpara o masina noua prezentand, pentru o reducere mai mare, pana la trei vouchere, dat fiind faptul ca acestea pot fi tranzactionate pe piata libera.

Cum functioneaza Rabla?

Programul guvernamental de casare a masinilor uzate, denumit Programul Rabla, permite proprietarilor cu masini mai vechi de zece ani sa duca autovehiculul la casat, primind in schimb o prima sub forma de tichet valoric. Tichetul nu este nominal si poate fi vandut si folosit pentru a obtine reducerea la achizitionarea unei masini noi, care, pana in acest an, a fost de 3.800 de lei.

Tichetele sunt acordate proprietarilor care isi caseaza masinile prin firmele colectoare (REMAT-uri), carora Administratia Fondului de Mediu le repartizeaza aceste vouchere.

Valorificarea la liber a voucherelor si posiblitatea achizitionarii unei masini noi folosind pana la trei tichete au fost introduse in 2010 in Programul Rabla.

Obiectivele Programului Rabla sunt stimularea innoirii Parcului Auto National si diminuarea poluarii, prin scoaterea din uz a autoturismelor mai vechi de 10 ani si cresterea accesibilitatii la cumpararea de masini noi.

In 2010 au fost casate prin Programul Rabla 186.854 de masini, fiind cumparate aproape 60.000 de masini noi cu ajutorul bonurilor valorice, fata de 32.327 de masini scoase din uz prin editia 2009 a programului. In 2011 au fost scoase din uz 116.641 de masini vechi si au fost cumparate aproximativ 40.000 de vehicule noi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului la sfarsitul fiecarui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *