Savantii de la Universitatea Tehnologica din Lappeenranta, Finlanda, au elaborat un model de trecere totala a Rusiei la utilizarea surselor regenerabile de energie. Ei afirma ca aceasta trecere ar putea fi efectuata pina in anul 2030. Potrivit specialistilor, pina atunci energetica ruseasca va fi capabila sa produca circa 390 GWt si ar putea deveni lider in utilizarea energiei regenerabile in Eurasia.
Potrivit estimarilor savantilor, constructia unui sistem in Eurasia, ce va utiliza energie „curata” 100% va costa aproape de doua ori mai putin decit constructia numarului necesar de statii atomoelectrice de o capacitata sumara similara.
Conform raportului specialistilor, sistemul va atinge o eficienta maxima prin conectarea unui numar cit mai mare de regiuni din Eurasia intr-un sistem comun. Cu cit mai multe retele electrice vor fi unite intr-o mare „super-retea”, cu atit mai mica va fi necesitate in instalatiile-tampon, destinate pentru acumularea si pastrarea surplusului de energie.
Totodata, calculele au fost facute reiesind din presupunerea ca intreprinderile vor renunta la gazele naturale in favoarea gazului obtinut cu ajutorul energiei electrice obtinute din resurse regenerabile (spre exemplu, hidrogenul obtinut din apa).
In cadrul studiului s-a luat in consideratie doar folosirea partii de energie, ce va fi consumata pentru producerea energiei electrice si in scopuri industriale, cu exceptia incalzirii si transportului. Studiul a fost efectuat in scopul studierii posibilitatii de utilizare a resurselor regenerabile de energie pe continentul Eurasia.
„Potrivit datelor noastre, acesta este primul model de evaluare a performantei de 100% de energie regenerabila pentru Rusia si Asia Centrala, a explicat profesorul Christian Breyer, unul dintre autorii lucrarii. Din model reiese ca Rusia ar putea deveni una dintre cele mai competitive regiuni ale lumii in domeniul energiei regenerabile”.
Domeniul geografic al studiului cuprinde cea mai mare parte a emisferei de Nord. Multe tari din aceasta regiune depind in prezent de productia si utilizarea zacamintelor de carburanti si energie atomica. In afara de Rusia, pe teritoriul cercetat intra Belarusul, Kazahstanul, Uzbekistanul, Turkmenistanul, precum si Caucazul si Pamirul, inclusiv Armenia, Azerbaidjanul, Georgia, Kirgizstanul si Tadjikistanul.
Productivitatea totala a acestui model ajunge la 550 GWt, dintre care 60% este productie eoliana. Pentru comparatie, specialistii au accentuat ca energetica rusa poate produce in total, cel mult 390 GWt.
Savantii preconizeaza sa implementeze proiectul timp de 15 ani. Expertii dau asigurari, ca pe fundalul energiei traditionale: atomice si termice, trecerea Federatiei Ruse la principii noi va permite tarii sa reduca cu 20% costul productiei de energie electrica. Acest fapt va transforma Rusia in lider mondial in domeniul energeticii, afirma specialistii.
In prezent, baza electroenergeticii rusesti o constituie circa 600 de statii electrice cu capacitatea totala de 210 GWt, ce activeaza in cadrul sistemului electroenergetic al Rusiei. Circa 61% din capacitate este asigurata de centralele termoelectrice, 21% – hidroelectrice, 17% – atomice. Mai putin de 1% le revine statiilor electrice experimentale solare si eoliene.
Savantii de la Universitatea Tehnologica din Lappeenranta se ocupa de mult timp de problemele utilizarii energiei regenerabile. In 2012, Universitatea, impreuna cu administratia orasului Lappeenranta, au elaborat conceptul, potrivit careia gospodariile casnice mci vor obtine posibilitatea de a transfera energia solara obtinuta pe panourile lor solare in reteaua electrica centralizata.