Rusia, distrusa de incalzirea globala

Contracararea consecintelor catastrofale ale topirii solurilor inghetate de pe 60% din teritoriul tarii impune masuri urgente

Disparitia zapezilor din nordul Rusiei va duce la prabusirea infrastructurii din tot teritoriul fostei URSS, avertizeaza un raport WWF si British Oxfam.

Raportul, detaliat pe 52 de pagini, prezinta imagini macabre ale colapsului social, ecologic si economic care ameninta Rusia si statele ex-sovietice, in cazul in care nu se trece imediat la luarea unor masuri consistente de contracarare a consecintelor topirii rapide a zonei de nord, din cauza incalzirii globale.

Autorii raportului prezinta diagrame care nu pot fi contestate si care alerteaza comunitatea stiintifica din Rusia. “Acest grafic arata prabusirea infrastructurii.

Cand temperaturile cresc, infrastructura cedeaza”, a spus Alexei Kokorin, expert rus de la fundatia WWF, cu prilejul prezentarii raportului la Moscova.

Situatia este cu atat mai grava cu cat cele 60 de procente din teritoriu, unde gheata se topeste rapid, se intind din estul extrem al Asiei pana in estul Europei, aducand consecinte incalculabile asupra tarilor de pe ambele continente.

Imagini apocaliptice

Desprinse din realitate, imaginile din raport arata atelaje de caini polari tragand sanii pe suprafete acoperite doar cu pete de zapada, un urs polar blocat pe o bucata de gheata izolata, noroi uscat de seceta in albia unor rauri importante, secate.

In plus, avertismentul se refera si la compromiterea recoltelor vitale, ca si la posibilitatea aparitiei unor boli si epidemii, precum malaria, care vor cobori si in sudul teritoriului. Pericolul este “aici” si “acum”, confirma expertii rusi.

Masuri “prea blande”

Ecologistii considera “prea blande” masurile de combatere a efectelor incalzirii globale stabilite la summitul G8, care se desfasoara in Japonia.

Masura cea mai criticata este injumatatirea, pana in 2050, a nivelului emisiilor gazelor cu efect de sera, responsabile de accentuarea incalzirii globale.

Igor Chestin, directorul filialei ruse a WWF, a solicitat o mai mare mobilizare a eforturilor pentru combaterea incalzirii globale, afirmand ca “sanatatea si viata oamenilor sunt amenintate”.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente