Valoarea totala a investitiei depaseste 24 de milioane de lei u cofinantarea locala si cheltuielile neeligibile din cadrul proiectului vor fi acoperite de societatea Amurco
Halda de fosfogips, situata pe strada Chimiei nr. 1, se afla intr-un amplu program de ecologizare finantat din fonduri europene prin POS Mediu 2007 – 2013, axa 2.2 “Reabilitarea zonelor poluate istoric”. Dupa ce a obtinut avizele de mediu, proiectul “Reabilitare sit poluat istoric Halda de fosfogips Sofert Bacau” a ajuns intr-un final pe masa alesilor locali bacauani, care au aprobat studiul de fezabilitate. Valoarea totala a proiectului depaseste 24 de milioane de lei.
Halda a fost, in perioada 1978 – 2004, locul de depozitare a reziduurilor provenite din procesul tehnologic de producere a acidului fosforic care se fabrica la Combinatul Chimic Bacau, iar cantitatea de fosfogips depozitata aici este de 5,7 milioane de tone. Pentru ca proiectul sa fie implemtat cu fonduri europene, municipalitatea bacauana a preluat halda de la Amurco si totodata a incheiat un protocol de colaborare cu aceasta in care cheltuielile neeligibile si cofinantarea locala, in valoare de 909.298 de euro, vor fi acoperita de societate. Metoda de ecologizare consta in acoperirea corpului haldei de fosfogips si izolarea mediului acvifer de sub halda.
Lucrarile sunt impartite in patru in patru etape. In prima etapa vor avea loc lucrari de eliberare a amplasamentului prin defrisarea terenului de vegetatie si demolarea partiala a constructiilor existente. In a doua etapa vor fi efectuate lucrari de inchidere si ecologizare a sitului, prin impermebilizarea si inchiderea haldei precum si izolarea mediului acvifer prin realizarea unui ecran de etansare perimetral incastrat in roca de baza la opt metri adancime. In a cea de-a treia etapa va fi realizata o rigola pentru colectarea apei pluviale de pe surafata haldei si conducerea ei catre colectorul de canalizare din incinta CET, se va construi drumul de acces tehnologic pentru exploatarea perimetrala si cel de acces din strada Chimiei nr.1, iar situl va fi imprejmuit pentru delimitarea zonei si restrictionarea accesului. In ultima etapa vor avea loc lucrari, cum ar fi construirea unui put de monitorizare a calitatii apei subterane precum si a altor sisteme pentru monitorizarea haldei dupa inchidere.
Durata de implementare a lucrarilor este de 26 de luni. Proiectul este in stransa legatura cu acela de modernizare a Insulei de Agrement, deoarece namolul rezultat din decolmatarea zonei din jurul insulei va fi adus la halda.