Sacalii ataca in Retezat

?acalii atac? în Retezat
Sacalii ataca in Retezat
Sacalii ataca in Retezat

Vesti alarmante vin din Muntii Retezat: au aparut sacalii in zona montana din judet. Salvamontistii si ciobanii spun ca, in munti, atacurile animalelor salbatice s-au intetit in acest an, iar de o parte dintre aceste atacuri se fac vinovate si aceste animale care au migrat aici din Bulgaria si Serbia. Este pentru prima data cand se semnaleaza aparitia sacalului la noi in judet.

sacalRecent, peste 50 de oi au fost ucise intr-o stana din zona Straja. O echipa de salvamontisti si jandarmi montani a urcat la stana situata la 1.500 de metri altitudine. Acolo au gasit zeci de lesuri ale oilor ucise. “Duminica, la stana aflata la Izvoarele Braitei, o haita se pare de lupi a atacat animalele, atac care a produs o paguba insemnata proprietarilor de oi, fiind ucise aproximativ 55 de oi”, povesteste salvamontistul Andrei Muresan, din echipa Salvamont Straja. Jandarmii si salvamontistii au descoperit pe o suprafata intinsa multe lesuri, dar si cateva animale inca in viata, dar ranite. Salvamontistii spun ca in acest an s-a inmultit ingrijorator numarul atacurilor animalelor salbatice. “Noi, ca salvamontisti, cum ne desfasuram activitatea in mai multe zone montane, am observat ca, cel putin anul acesta, s-au semnalat foarte des cazuri de atacuri ale animalelor salbatice.

Atacul de la stana din Izvoarele Braitei vine la o saptamana dupa ce ciobanul de la stana din Zanoaga a fost sfasiat de urs. Stand de vorba si cu ceilalti ciobani din zona Retezat si nu numai, ne-au semnalat atacuri dese ale animalelor salbatice asupra oilor si chiar a vacilor”, spune salvatorul. Mai mult, ciobanii au observat in zona haite de sacali: “Si tot in urma discutiilor cu ciobanii ne-a fost semnalata prezenta atat in Masivul Retezat, cat si in celelalte zone montane a sacalilor, lucru nemaiintalnit pana acum”, spune tanarul.

De la campie, la munte

“Nu este o gluma, oamenii vorbesc serios. Am discutat cu o profesoara de la Facultatea de Biologie din Timisoara si ne-a spus ca in lunile decembrie, ianuarie si februarie a semnalat autoritatilor din zona respectiva ca a observat mai multe haite de sacali care traversau Dunarea pe portiunile inghetate dinspre Bulgaria si Serbia”, explica Andrei Muresan. Este prima data cand este semnalata prezenta sacalilor in muntii din judetul Hunedoara. Specialistii spun ca aceste mamifere carnivore traiesc de regula in nordul Africii si Sudul Europei, dar, in ultimii ani, s-au semnalat atacuri ale sacalilor in zona de vest a tarii. Chiar daca in acest an ciobanii au observat sacalii pentru prima data, presa a vorbit de anul trecut despre aparitia sacalilor in vestul tarii si in Banat. Intr-un articol despre animalele nou aparute in Romania, jurnalistii de la descopera.ro explica: “[…] Sacalul a patruns in fauna autohtona inca de acum 50 de ani, iar pe baza evaluarilor de teren, se pare ca-i merge foarte bine, la ora actuala numarul lor fiind in crestere in partea de sud-est a tarii. Este singura specie de mamifer despre care avem motive sa credem ca a aparut in fauna noastra ca rezultat direct al incalzirii climei. Daca primul sacal a fost semnalat in Romania in anul 1929, astazi a inceput sa fie observat din ce in ce mai des in majoritatea judetelor tarii”. Posturile centrale de televiziune anuntau anul trecut ca s-au inregistrat atacuri in Timis, in iarna lui 2013 si zeci de oi au fost sfasiate. Biologii explicau cum animalele au ajuns in tara din Serbia, in urma cu doi ani, dupa ce vanatorii de acolo au macelarit haite intregi. Sacalul e un mamifer carnivor salbatic asemanator cu lupul, mai mic decat acesta, insa la fel de feroce, motiv pentru care mai este numit “lupul auriu”.

Datele de la asociatiile de vanatori semnaleaza prezenta sacalilor prima data in Baragan si Delta Dunarii, dar ultimele informatii ii localizeaza inclusiv in judetele Alba sau Maramures, lucru care indica faptul ca animalul migreaza spre nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *