Salcia energetica, pusa pe foc la Modern Calor Botosani

Compania Modern Calor va produce energie termica folosind si bio-combustibili

Noul CET din Botosani va fi adaptat pentru a putea arde si bio-combustibil care nu emite noxe. Pentru a obtine materia prima, furnizorul de energie termica planifica sa cumpere 2.000 de hectare de teren mlastinos, pe care sa se cultive salcie.

Societatea de termoficare intentioneaza sa adapteze noua centrala termica, ce urmeaza sa fie montata in locul CET-ului, pentru a putea folosi alternativ si bio-combustibili solizi.
Directorul general de la Modern Calor studiaza posibilitatea sa foloseasca pe viitor salcie energetica drept combustibil.

„Pentru a acoperi necesarul de combustibil pentru o iarna ar trebui in primul rand ca municipalitatea sa cumpere 2.000 de hectare de teren mlastinos pe care sa plantam salcie energetica. In maxim doi ani salcia poate fi recoltata si folosita. Are un randament foarte mare si in tarile din vest este folosita la scara larga. Am primit chiar o oferta de la firma din Timisoara care se ocupa de astfel de plantatii“, a declarat Ioan Diaconu, directorul de la Modern Calor.

Caldura „de salcie“, ieftina si nepoluanta

Salcia energetica este o sursa alternativa de energie asemanatoare combustibililor fosili de genul carbuni, pacura sau petrol. Marea diferenta este ca emisiile poluante eliberate in atmosfera in urma arderii sunt aproape de zero. Municipalitatea a luat foarte in serios aceasta solutie, mai ales ca societatea de termoficare, care este in subordinea Consiliului Local, ar putea sa obtina prin implementarea acestui proiect si o subventie de la Uniunea Europeana constand in certificate verzi.

„Trebuie sa ne gandim pentru viitor si sa avem in vedere ca preturile combustibililor conventionali sunt in continua crestere din cauza resurselor tot mai reduse. Ideea este de a ne produce singuri materie prima din salcia energetica pentru a scoate un pret cat mai mic la gigacalorie si la energia electrica produsa de noua centrala. De preferat este sa gasim un fermier care detine terenul necesar si care totodata este dispus se ocupe de plantatie. Inca mai studiem aceasta varianta“, a spus primarul Catalin Flutur. Plantarea unui hectar de teren cu salcie energetica costa aproximativ 1.700 de euro.

Gigacaloria, cu 60% mai ieftina

Aceasta investitie se face insa o singura data, iar durata de exploatare este de 25-30 de ani. Productia medie la hectar este de 30-40 de tone. Modern Calor produce in prezent gigacalorie cu 180 de lei si se are in vedere ca din 2013, dupa finalizarea lucrarilor la noul CET, pretul sa se reduca cu cel putin 60%.
Mai mult, municipalitatea intentioneaza sa foloseasca curentul electric produs de Modern Calor pentru iluminatul public al orasului si pentru alimentarea cu energie a institutiilor publice subordonate Consiliului Local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *