Apa Nova Bucuresti a organizat, in perioada 12-15 iunie, pentru al saselea an consecutiv, sub patronajul Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, evenimentul destinat protectiei mediului in zona Deltei Dunarii, numit generic “Salveaza Planeta pentru familia ta!”.
Cei peste 300 de invitati din 22 de tari (Germania, Cipru, Luxemburg, Grecia, Franta, Croatia, Bulgaria, Serbia, Austria, Ungaria, Slovacia, Macedonia, Armenia, Belgia, Muntenegru, Elvetia, Moldova, Cehia, Turcia si Romania), care reprezinta Ambasade, filiale Veolia, ONG-uri, Asociatii de mediu, impreuna cu jurnalistii care au participat la eveniment, au aflat despre problemele acute de mediu ale Dunarii si ale Deltei sale si au fost indemnati sa actioneze, la randul lor, ori de cate ori va fi posibil, in sensul protejarii active a mediului inconjurator.
Conform traditiei, in fiecare zi a evenimentului a avut loc cate o actiune sociala sau de mediu, in spiritul prezervarii habitatelor si resurselor naturale care, fara o sustinere practica chiar si din partea comunitatilor mici, ajung in pragul colapsului.
Joi 12 iunie a.c., a avut loc deschiderea evenimentului, iar realizatorul emisiunii de mediu “Eco-frecventa” (a carei unic partener este Apa Nova Bucuresti) Zoli TOTH, a spart gheata, dand liber la actiunile de protejare a mediului inconjurator. De asemenea, el a prezentat noul sau proiect “Bach in ShowBiz”.
Vineri 13 iunie 2014, Apa Nova Bucuresti in parteneriat cu Primaria municipiului Tulcea si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a eliberat pentru a treia oara in apele Dunarii 1.000 de puieti de pastruga, in cadrul actiunii numite sugestiv “Botezul Sturionilor”. Apa Nova Bucuresti este deocamdata singura companie privata din Romania care s-a implicat activ pentru realizarea actiunilor de repopulare a Dunarii cu sturioni.
Actiunea Apa Nova Bucuresti, de repopulare a Dunarii cu aceasta specie pe cale de disparitie din multe zone endemice, numita de specialisti “dinozaurul apelor”, a debutat in anul 2011 cand au fost eliberati 150 sturioni, continuand apoi, in anul 2013, prin eliberarea a 1.000 exemplare din aceasta specie de pesti si, in acest an, tot cu 1.000 sturioni. Peste 600 de elevi ai scolilor din Tulcea s-au alaturat actiunii de populare cu sturioni.
Membrii “Clubului biodiversitatii” au avut ocazia sa experimenteze pictura neconventionala sau sa-si exercite indemanarea si creativitatea in cadrul celor trei ateliere: Atelierul de pictura pe esarfa, Atelierul de insirat margele si Atelierul de impletit noduri marinaresti. Toate cele trei atelierele au avut loc sub indrumarea specialistilor si s-au bucurat de o participare care a depasit asteptarile organizatorilor.
Sambata, 14 iunie 2014, Apa Nova Bucuresti in parteneriat cu Primaria comunei Murighiol a venit in ajutorul familiilor cu probleme sociale si materiale. Ajutata de un asistent social, angajat al Primariei Murighiol, care cunoaste indeaproape cazurile sociale din comuna, Apa Nova Bucuresti a propus solutii pe termen mediu si lung in vederea sustinerii familiilor si a gospodariilor acestora, solutii ce pot contribui atat la cresterea nivelului de trai, cat si la protejarea mediului inconjurator. Familiile au primit din partea Apa Nova Bucuresti sprijin atat financiar, pentru rezolvarea unor probleme de sanatate si juridice, cat si cu alimente, medicamente, rechizite, calculatoare (unitati desktop + monitoare), produse pentru nou nascuti, materiale de constructii (vopsea, pensule, diluant, sarma de balot, ciment, placi OSB etc), electrocasnice (TV, masina de spalat, aragaz, frigider etc). Pentru ajutorarea acestor familii, Apa Nova Bucuresti a investit peste 10.000 (zece mii) de euro.
Duminica, 15 iunie 2014, la incheierea evenimentului, invitatii au fost prezenti la Casa Avramide din judetul Tulcea, pentru a vizita vernisajul artistilor plastici Ileana Dragomirescu, Sanda Butiu, Veronica Oanca si Traian Oanca.
Trebuie mentionat ca invitatii evenimentului au luat parte la lansarea a doua albume de mediu Diversitatea florei, vegetatiei si faunei din zona Statia Arcuda, in parteneriat cu Gradina Botanica, si Shades of Blue – European Lakes, in parteneriat cu comisia Nationala Unesco pentru Romania.
Evenimentul face parte din proiectul “Clubul Biodiversitatii”, care este gestionat de sase ani de Apa Nova Bucuresti, anul acesta desfasurandu-se sub egida Anului International al Familiei. Veritabilul schimb de experienta si prietenie s-a incheiat si in acest an cu aplicarea unor solutii concrete care au inlesnit rezolvarea unor probleme de mediu si sociale.