Extras din semintele sau din pulpa fructului de catina, uleiul de catina are un continut ridicat de vitamina C (mai mare fata de cel al portocalei), dar si de vitaminele B, E, si K. In acelasi timp, contine aminoacizi, acid folic si 20 de minerale, precum fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu. Datorita continutului in antioxidanti, uleiul de catina reduce concentratia de toxine din ficat, pe care il protejeaza. Are proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si antioxidante.
Uleiul de catina este recomandat in tratarea tulburarilor gastrointestinale si a bolilor de inima. De asemenea, uleiul de catina impiedica depunerile de grasime, are un efect benefic asupra metabolismului (imbunatatind starea generala de sanatate) si contribuie la eliminarea kilogramelor in plus. Acest ulei este nelipsit din cremele si unguentele care trateaza arsurile de soare, micile zgarieturi, acneea si psoriazisul. Efectul de vindecare se datoreaza betacarotenului prezent in uleiul de catina, care contribuie si la regenerarea pielii uscate. Uleiul se aplica uniform pe fata curata si se lasa sa actioneze cel putin 20 de minute. In preparatele culinare, se poate adauga in salate si prajituri.