Sanatatea albinelor: la 1 decembrie intra in vigoare restrictii la nivelul UE in privinta utilizarii pesticidelor

Sanatatea albinelor: la 1 decembrie intra in vigoare restrictii la nivelul UE in privinta utilizarii pesticidelor
Sanatatea albinelor: la 1 decembrie intra in vigoare restrictii la nivelul UE in privinta utilizarii pesticidelor

Comisia Europeana a adoptat o restrictie privind utilizarea a trei pesticide din familia neonicotinoidelor (clotianidin, imidacloprid si tiametoxam), identificate drept nocive pentru populatia de albine din Europa. Restrictia va intra in vigoare de la 1 decembrie 2013 si va fi revizuita in termen de cel mult de doi ani. Ea vizeaza pesticidele utilizate la tratarea plantelor si a cerealelor care atrag albinele si polenizatorii.

Masura adoptata face parte din strategia globala a Comisiei de a aborda declinul populatiei de albine din Europa. De la publicarea strategiei Comisiei privind sanatatea albinelor, in 2010, s-au intreprins mai multe actiuni in acest sens, iar unele sunt inca in curs de desfasurare. Printre acestea se numara: desemnarea unui laborator de referinta al UE pentru sanatatea albinelor, o cofinantare sporita din partea UE pentru programele apicole nationale, cofinantare pentru efectuarea de studii de supraveghere in 17 state membre voluntare (3,3 milioane de euro au fost alocate in 2012) si programele de cercetare ale UE, precum BeeDoc si STEP, care studiaza multiplele aspecte care ar putea fi raspunzatoare de scaderea numarului de albine din Europa.

Etapele urmatoare

Statele membre trebuie sa retraga sau sa modifice autorizatiile existente pentru a se conforma restrictiilor UE pana la 30 septembrie 2013. Ele pot permite utilizarea stocurilor existente pana la 30 noiembrie cel tarziu. Autoritatile nationale au responsabilitatea de a asigura aplicarea corecta a restrictiilor.

De indata ce vor fi disponibile informatii noi, dar in maximum doi ani, Comisia va revizui aceasta restrictie pentru a tine seama de noutatile din domeniul stiintific si tehnic.

Context

Ca urmare a faptului ca statele membre nu au ajuns la un acord (cu majoritate calificata) in cadrul reuniunii comitetului de apel din 29 aprilie 2013, Comisia a anuntat ca isi va continua demersurile in privinta restrictiei dupa cum s-a prevazut.

Restrictia in cauza se aplica utilizarii a trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid si tiametoxam) folosite pentru tratarea semintelor, aplicarea pe sol (granule) si tratamentul foliar al plantelor si cerealelor (cu exceptia cerealelor de iarna) care atrag albinele. Celelalte utilizari autorizate raman accesibile doar profesionistilor. Derogarile vor fi limitate la posibilitatea de a trata culturile care atrag albine din sere si din campurile in aer liber numai dupa inflorire.

S-a constatat ca pesticidele sunt unul dintre factorii care ar fi putea fi raspunzatori de scaderea numarului de albine. Printre ceilalti factori se numara parazitii, alti agenti patogeni, lipsa de medicamente veterinare sau, uneori, utilizarea abuziva a acestora, managementul apicol si factorii de mediu, precum lipsa hranei si a habitatelor si schimbarile climatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *