
In contextul in care guvernul Romaniei incearca sa impuna proiecte distructive pentru mediul inconjurator si pentru sanatatea oamenilor, proiecte ale caror consecinte vor avea caracter ireversibil, Alexandu Popescu, constiinta si purtatorul mesajului societatii civile romanesti, si-a inceput demersul pentru a face cunoscuta situatia din tara noastra.
Alexandru Popescu, in varsta de 46 de ani, anticar, colectionar si, asa cum ii place sa se autocaracterizeze, „taran agricultor”- cultiva produse organice pe un mic teren de langa Ploiesti – a militat activ impotriva demararii proiectului companiei RMGC, de exploatare a aurului din Rosia Montana prin metoda cianurarii.
In decembrie 2013, dupa ce s-a intors de la Pungesti, a petrecut 22 de zile in Piata Universitatii, sub cerul liber, facand greva foamei in semn de protest fata de evenimentele inregistrate la Pungesti in aceeasi luna, cand guvernul a instituit acolo « zona speciala de siguranta publica» in urma repetatelor proteste ale comunitatii locale impotriva inceperii explorarii si exploatarii gazelor de sist de catre o companie privata straina. Timp de sase luni, comunitatea locala a fost supusa unui regim de teroare, santierul companiei private fiind pazit zi si noapte de jandarmeria romana, platita din bani publici, in timp ce localnicii au fost supusi unor metode agresive de intimidare, ce amintesc de perioada comunista. Timp de sase luni, pana la incheierea primei faze a lucrarilor de explorare a gazelor de sist, localnicii au fost terorizati, legitimati chiar si atunci cand mergeau cu animalele pe camp, iar persoanele care incercau sa intre in zona respectiva sau sa ajunga la santierul unde incepuse explorarea gazelor de sist, erau legitimate si intoarse din drum. Timp de sase luni , Silistea –Pungesti, o zona linistita, unde oamenii se ocupa cu cresterea animalelor si agricultura, a fost o zona scoasa in afara Uniunii Europene, devenind o zona militarizata, iar locuitorii traind o experienta traumatizanta. Toate aceste abuzuri si incalcari ale drepturilor omului au fost reclamate si in rapoartele intocmite de cateva ONG-uri , cum ar fi Friends of the Earth Europe: “Threats to human rights defenders in Pungesti: Field visit report on the struggle of local population affected by the development by Chevron of new shale gas project without their consent” (Amenintari la adresa aparatorilor drepturilor omului in Pungesti: raport in urma vizitei vizitei pe teren, privind lupta populatiei locale afectate de dezvoltarea de catre Chevron a unui nou proiect de gaze sist, fara consimtamantul lor) si APADOR – CH (Raport privind evenimentele recente din comuna Pungesti).
In ciuda protestelor continue ale comunitatilor locale si a faptului ca, deja, mai mult de 60% din suprafata tarii este concesionata pentru explorarea/exploatarea gazelor de sist , guvernul a anuntat scoaterea la licitatie a noi perimetre pentru exploatarea de hidrocarburi, 28 onshore si alte 8 offshore, ceea ce ar avea un impact dezastruos pentru mediul, solul, apa si sanatatea locuitorilor intregii tari.
Romania este supusa asalturilor gigantilor din industria de petrol si gaze, care , sprijiniti de guvern, vor sa isi implementeze proiectele ce vor avea un impact catastrofal asupra intregii tari. Alexandru Popescu vrea ca, prin demersul sau, sa sensibilizeze opinia publica interna si internationala si in privinta pericolelor reprezentate de eventuala semnare a TTIP (Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii) si ale tratatelor similare, care nu reprezinta decat o suprimare a democratiei si a Constitutiilor nationale, in favoarea marilor corporatii. Introducerea ISDS (Solutionarea Litigiilor dintre Investitori si State) in acest tratat nu reprezinta altceva decat o privatizare a justitiei si o incalcare flagranta a drepturilor omului.
La toate acestea se adauga defrisarile salbatice fata de care autoritatile nu iau nicio masura si care ne afecteaza pe fiecare dintre noi, fata de care Alexandru Popescu , ca om de munte, indragostit de natura, nu a putut sa ramana indiferent si a decis sa porneasca catre Bruxelles, pe jos, pentru a inmana Parlamentului European mesajul societatii civile romanesti, mesaj cuprinzand pozitia societatii civile romane referitoare la toate aceste subiecte extrem de sensibile.
Alexandru Popescu doreste ca, prin marsul sau catre Bruxelles, sa sensibilizeze societatea civila din tarile pe care le strabate si sa-i determine pe cat mai multi dintre cei intalniti in tarile strabatute, sa i se alature. Mesajul sau, adresat locuitorilor continentului european, este acela ca fiecare cetatean trebuie sa fie constient ca proiectele care folosesc tehnologii cu impact ireversibil asupra mediului – cum ar fi fracturarea hidraulica in volum mare si cianurarea- desfasurate intr-o tara europeana, vor afecta, intr-o forma sau alta ( importuri de alimente, schimbari climatice, lipsa din ce in ce mai acuta de apa in zone din Europa, intensificarea fenomenului de desertificare, poluarea aerului si a apei ) fiecare locuitor al continentului nostru.
Calatoria sa, inceputa pe data de 30 august la Ploiesti, va continua pana pe 30 noiembrie, cand este planificata ajungerea la destinatie – Bruxelles. Alexandru Popescu va merge pe jos peste 3000 km si va strabate cateva mari capitale europene : Budapesta – Viena – Praga – Berlin – Paris – Bruxelles. El tine ca data inmanarii mesajului sau pentru Parlamentul European sa coincida cu Ziua Nationala a Romaniei, 1 Decembrie.
Cine doreste, il poate ajuta pe Alexandru Popescu donand in conturile deschise la Unicredit Tiriac Bank pe numele Popescu Alexandru:
CONT IBAN LEI: RO13 BACX 0000 0008 9192 1000
CONT IBAN EUR: RO83 BACX 0000 0008 9192 1001
SWIFT: BACXROBU
PayPal: [email protected]
Site: http://messagetoeu.wordpress.com/
Pagina facebook: https://www.facebook.com/alexandrupopescusingurpedrum