Sarbatoare Bioterra

Asociatia Bioagricultorilor din Romania, Bioterra, a fost infiintata in anul 1997, cu 26 de membri fondatori, fiind o organizatie neguvernamentala si non-profit. Membrii Asociatiei sint producatori agricoli ce detin ferme mici, mijlocii sau mari (cca. 2000 ha), din toate zonele tarii, cadre didactice, specialisti in domeniul agriculturii, consumatori. In momentul de fata, Asociatia are 3884 de membri care detin o suprafata agricola de peste 37.500 ha si 18.500 unitate vita mare (UVM), a carei scopuri sint: promovarea agriculturii ecologice, dezvoltarea unei retele nationale de fermieri ecologici, instruirea fermierilor, servicii de consultanta, asistarea fermierilor in dezvoltarea unei piete pentru desfacerea produselor ecologice, sprijinirea protectiei mediului si a sanatatii umane; educarea publicului larg in legatura cu agricultura ecologica si valorile ei, precum si implementarea principiilor dezvoltarii durabile.

Asociatia Bioterra este membra a Federetiei Internationale a Miscarii pentru Agricultura Ecologica (IFOAM) cu sediul la Bruxeles si a Avalon Network (Olanda).

In prezent, promovarea agriculturii ecologice se realizeaza prin instruiri, seminarii, workshop-uri, conferinte, loturi demonstrative si vizite la ferme din tara si din strainatate. Prin proiectele derulate in anii 2003-2007 s-au tinut peste 300 de seminarii, la care a participat un numar de aproximativ 4.500 de fermieri, in anul 2004 fiind acreditat de catre RENAR si Ministerul de specialitate primul organism romanesc de inspectie si certificare ecologica, firma Ecoinspect, infiintata sub egida Bioterrei.

Observarea lucrurilor concrete reprezinta un punct important in cadrul activitatilor derulate de catre Asociatie, in acest sens organizindu-se anual vizite de studiu si participari la tirguri internationale (Biofach, Expozitii si Tirguri anuale de agricultura de la Debretin, Subotica, Sofia etc.); crearea unor astfel de oportunitati pentru fermierii din Romania reprezentind o posibilitate reala de desfacere si incheiere de contracte de afaceri si, in acelasi timp, ocazia sa cunoasca metodele de producere, procesare si marketing la nivel international.

Intre proiectele cele mai importante implementate de-a lungul timpului de catre Bioterra, amintim: Ocuparea fortei de munca prin promovarea agriculturii ecologice (PHARE, 2007), Asistenta in agricultura ecologica adresata conservarii mediului si sanatatii umane (Fundatia pentru o Societate Deschisa, 2006), Metode de agricultura ecologica pentru controlul pierderilor din ferme si Compostul (DEFRA, 2006), Promovarea agriculturii ecologice in judetele Cluj si Bihor din Transilvania (The World Bank, 2003-2005).

Sursa: Monitorul de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *