Fonduri de mediu

Sustinerea financiara a proiectelor de mediu se realizeaza in Romania prin intermediul unui instrument constituit special in acest scop, anume Fondul pentru mediu. Acesta este un instrument economico-financiar destinat sustinerii si realizarii proiectelor pentru protectia mediului, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare din acest domeniu.

Structura fondului

Fondul pentru mediu este unul public, deductibil din punct de vedere fiscal, iar sumele obtinute sint venituri publice, ce fac parte din bugetul general consolidat, constituite printr-o lege speciala care stabileste si destinatiile acestora. De gestionarea acestui fond se ocupa si raspunde Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), institutie publica cu personalitate juridica, finantata integral din venituri proprii, in coordonarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (temeiul legal este reprezentat de prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata prin Legea nr. 105/2006).

Finantate din Fondul pentru mediu sint anumite proiecte propuse de catre operatori economici, organizatii neguvernamentale, autoritatile publice locale si unitati de invatamint. Toti solicitantii de finantare din Fondul pentru mediu trebuie sa indeplineasca criterii generale, prevazute la art. 14, alin. 1 din OUG nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu.

Fonduri europene

Comisia Europeana (CE) a aprobat, in data de 12 iulie 2006, Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu) si, ca urmare a acestei decizii, Romania va beneficia, in perioada 2007-2013, de un important sprijin financiar pentru implementarea unor proiecte care vor contribui la protectia si imbunatatirea calitatii mediului, precum si a standardelor de viata din tara noastra. POS Mediu reprezinta documentul de programare in baza caruia Romania va putea accesa aproximativ 4,5 miliarde de Euro din fondurile Uniunii Europene, la care se va adauga suma de aproximativ 1 miliard de Euro co-finantare nationala pentru sustinerea de proiecte de investitii in domeniul mediului.

In perioada iulie-noiembrie 2007 ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va finaliza gradual aplicatiile de finantare pentru 15 proiecte majore de mediu (10 in sectorul de apa si 5 in sectorul deseuri), proiectele, cu o valoare totala de investitie estimata la aproximativ 1 miliard Euro, urmind sa fie trimise la Comisia Europeana pentru evaluare si aprobare. Proiectele, finantate prin Programul Operational Sectorial de Mediu (POS), au nevoie de aprobarea Comisiei deoarece depasesc suma limita pentru care autoritatile de management pentru POS-uri din Romania pot aproba proiecte finantate prin fonduri structurale. Conform regulamentelor Fondurilor Structurale si de Coeziune, pentru proiectele majore (mai mari de 25 milioane de Euro) este necesara aprobarea Comisiei Europene, aprobarea proiectelor majore facinu-se in termen de maxim trei luni de la primirea aplicatiei de finantare. Se estimeaza ca peste 10 milioane de cetateni ai Romaniei vor beneficia de investitiile finantate in cadrul POS Mediu prin imbunatatirea accesului la utilitati publice si prin servicii mai bune in sectorul de apa si de mediu, in conditiile unor tarife accesibile. (Drd. Alec Andreea, Drd. Roba Carmen, Drd. Varga Ildiko, UBB, Facultatea de Stiinta Mediului, Cluj-Napoca).

Sursa: Monitorul de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *