Instruire regionala pentru autoritatile de mediu

In cadrul proiectului PHARE „Asistenta tehnica pentru elaborarea Planurilor Regionale de Gestionare a Deseurilor” s-a organizat in perioada 24-26 septembrie, la Hotel Termal din Baile Felix, o instruire la nivel regional pentru reprezentantii autoritatilor de mediu si administratiei publice locale din Regiunea 6 Nord Vest. Instruirea are ca scop explicarea Metodologiei de elaborare a Planurilor Regionale de Gestionare a Deseurilor (PRGD).

Parteneriat pentru mediu

Metodologia a fost elaborata in cadrul proiectului de Asistenta Tehnica de o echipa de experti romani si straini ai firmelor Fichtner (Germania), Sweco (Suedia) si Ramboll (Danemarca), fiind aprobata prin Ordinul comun al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor si Ministerului Integrarii Europene. Pe baza respectivei metodologii s-au elaborat opt Planuri Regionale de Gestionarea Deseurilor (cite unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a Romaniei) ce au intrat in vigoare in luna aprilie a acestui an, cind au fost publicate in Monitorul Oficial si notificate Uniunii Europene.
La instruirea organizata pentru Regiunea 6 au fost invitati sa participe circa 70 de reprezentanti ai: Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Agentiei Regionale si Agentiilor locale pentru Protectia Mediului, Consiliilor Judetene ale celor 6 judete din regiune, Consiliilor locale, Garzii Nationale de Mediu, operatorilor de salubrizare, Administratiei Nationale Apele Romane, altor autoritati locale. Sesiunile de instruire vor fi sustinute de experti romani, germani si francezi din cadrul echipei de proiect Fichtner – Sweco – Ramboll. Pentru detalii privind instruirile poate fi contactata Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj Napoca sau Agentia pentru Protectia Mediului Bihor.

Prevederi

Printre prevederile planurilor se numara separarea la sursa a diferitelor categorii de deseuri (deseuri periculoase, baterii, deseuri din echipamente electrice si electronice, deseuri reciclabile etc), colectarea intregii cantitati de deseuri generate, eficientizarea fluxului de deseuri colectate etc. In cadrul acestei instruiri, reprezentantii autoritatilor romane cu responsabilitati in gestionarea deseurilor vor fi instruiti pe subiecte ca: stabilirea de obiective la nivel regional, pornind de la obiectivele asumate la nivel national prin Tratatul de Aderare, fluxuri speciale de deseuri: deseuri de echipamente electrice si electronice, vehicule scoase din uz, deseuri periculoase din deseurile menajere, deseuri din constructii si demolari, namoluri de la statiile de epurare municipale – neclaritati legislative si dificultati de implementare, prognoza generarii deseurilor municipale, prognoza deseurilor de ambalaje generate si determinarea numarului de locuitori ce trebuie sa colecteze selectiv pentru a se putea atinge tintele de reciclare si valorificare stabilite prin legislatie, metode moderne de gestionare a deseurilor si experienta tarilor UE in aplicarea lor – avantaje si dezavantaje, modul de calcul a capacitatilor diverselor instalatii de gestionare a deseurilor, calculul costurilor si al pragului de suportabilitate pentru populatie, masuri de implementare si responsabilitati, monitorizarea si revizuirea PRGD.

Sursa: Monitorul de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *