Sistemele solare Apricus

Sistemul de panouri Apricus este produs de compania australiana cu acelasi nume, importat si distribuit in Romania de Cyclon tech SRL Braila. O astfel de instalatie solara este alcatuita din: panoul solar cu tuburi vidate asezate in paralel, boilerul de stocare a apei, o pompa mica, un vas de expansiune si un controler care regleaza practic functionarea automata a intregului sistem. Avantajul sistemului este dat de durata de utilizare, care poate ajunge pina la 15 ani, iar dezvantajele sint legate de spatiu si de faptul ca este mai putin pretabil la blocuri.

Instalare&utilzare

Un sistem solar Apricus se monteaza in maxim 2 zile. De obicei, panoul sau panourile se instaleaza pe acoperis, la un unghi dat, cu orientare spre sud. Ele se vor incadra estetic in acesta indiferent daca avem un acoperis de tabla sau de tigla. Pentru acoperisurile plate se folosesc suporti speciali care asigura inclinatia necesara functionarii. In pod sau intr-o camera speciala se monteaza boilerul si controlerul, iar pompa si vasul de expansiune pe traseul de la boiler la panou. Apa rece din boiler este pompata in panou unde, in contact cu un element de transfer termic incalzit in prealabil de radiatia solara difuza, se incalzeste, revenind apoi in boiler unde este gata de folosire. Din boiler, apa se duce spre consumatori: baie, spalat vase, incalzire etc. Apa calda utilizata este permanent inlocuita astfel incit in boiler veti avea mereu apa calda. Pe timpul noptii, apa stocata in boiler poate pierde din caldura, dar nu mai mult de citeva grade. Oricum, temperatura apei calde spre consumator poate varia intre 45-55 grade Celsius, fiind mai mult decit suficienta.

Sistemul solar APRICUS functioneaza pe toata durata anului. Tehnologia tuburilor vidate face ca, datorita folosirii radiatiei solare difuze, sa se asigure un bun randament pe tot cuprinsul zilei, indiferent daca este soare sau innorat. Tuburile din care este alcatuit panoul sint rezistente la grindina, vint si inghet. De aceea, functionarea in timpul iernii nu este o problema. Singura grija pentru acest anotimp o constituie curatarea de zapada a panoului.

Reducerile in bugetul familial, daca se foloseste energia solara – energia care nu costa, vor fi semnificativ mai mari decit in cazul unui sistem clasic, mai ales daca tinem cont de rata de crestere a pretului la gazele naturale.

Studiu

Un studiu facut de Agentia Internationala a Energiei in 2006 arata ca 34% din energia Planetei este data de petrol, 25% de carbune, 21% de gazele naturale, 11% de lemn, 6% de apa, 2% de centralele nucleare si doar 1% provine din alte surse: energia geo-termala (0,4%, eoliana (0,06%) si solara (0,04%).

Sursa: Monitorul de Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *