Sarbii cer Romaniei sa ia masuri pentru stoparea unei poluari cu praf toxic

Sarbii cer Romaniei sa ia masuri pentru stoparea unei poluari cu praf toxic

Praful toxic este adus de rafale puternice de vant de la depozitul de deseuri al minei romanesti de cupru si zinc Moldova Noua si afecteaza, de o saptamana, zona cuprinsa intre satul Vinci, orasul Veliko Gradiste si Lacul Srebrno Jezero.

Ministrul sarb al Mediului, Oliver Dulici, a declarat ca va cere Bucurestiului sa ia masuri in vederea curatarii unui depozit de deseuri de la mina din Moldova Noua, pentru a preveni imbolnavirea locuitorilor de pe malul sarb al Dunarii, afectati de un praf toxi

Potrivit Blic, praful toxic este adus de rafale puternice de vant de la depozitul de deseuri al minei romanesti de cupru si zinc Moldova Noua si afecteaza, de o saptamana, zona cuprinsa intre satul Vinci, orasul Veliko Gradiste si Lacul Srebrno Jezero. Praful contine cupru, zinc, mangan si plumb, iar doctorii avertizeaza ca aceste metale, in special plumbul, ar putea fi foarte periculoase pentru sanatatea oamenilor. Depozitul de deseuri este situat pe o insula de pe Dunare, la aproximativ 12 kilometri de Veliko Gradiste.

“Avand in vedere ca aceasta situatie pune in pericol partea (teritoriului) nostru de la Dunare, l-am contactat, din nou, pe ministrul roman (al Mediului, Laszlo Borbely), pentru (masuri de) protectie”, a declarat ministrul sarb. “In contacte anterioare, ni s-a comunicat ca problemele de poluare vor fi solutionate prin procesul de privatizare”, a continuat el.

Dar, “avand in vedere ca (procesul de) privatizare a esuat, insistam, acum, ca ei sa curete deseurile existente”, a adugat ministrul sarb. “Aceasta este obligatia lor, iar noi am insistat asupra acestui fapt”, a subliniat Dulici. De asemenea, partea sarba intentioneaza “sa urmareasca atent indeplinirea acestor obligatii”, a mai anuntat acesta.

Agentia pentru Protectia Mediului a amplasat o statie de masurare la Veliko Gradiste, iar primele valori vor fi cunoscute pana la 5 mai. Aceasta statie se afla la aproximativ 12 kilometri departare de insula romaneasca de pe Dunare unde se gaseste depozitul.

Pe malul romanesc al Dunarii au fost efectuate analize, in 2008, la cererea locuitorilor din Veliko Gradiste. Rezultatul a fost pozitiv cu privire la prezenta cuprului, zincului, manganului si plumbului in praf. Medicii afirma ca aceste particule pot fi periculoase pentru sanatatea oamenilor, doar daca sunt prezente in concentratie “uriasa” si la o expunere prelungita.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Mediului si Padurilor, norul de praf de la Molodva Noua a fost antrenat in atmosfera, sub forma de pulberi, steril de pe iazurile de decantare ale S.C. Moldomin S.A. Moldova Noua, nor care se deplaseaza inspre localitatea Moldova Veche si Serbia. Acest nor de praf a provocat disconfort persoanelor din zona, praful acoperind culturile. Formarea norului de steril este favorizata de incetarea functionarii iazului in anul 2006, fapt care a condus la secarea luciului de apa de la suprafata si favorizarea antrenarii sterilului de pe halda (deflatie).

Ca masura de prevenire a formarii norilor de praf ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile (lipsa precipitatiilor si vant in rafale), este necesar ca operatorul economic S.C. Moldomin S.A. Moldova Noua sa urgenteze demararea lucrarilor de inchidere si ecologizare sau repornirea activitatii miniere care va conduce automat la umectarea corpului iazului si stoparea fenomenului de deflatie.

In cursul anului 2010, in urma determinarilor efectuate de APM Caras Severin, la aceasta statie s-au inregistrat 15 depasiri la indicatorul pulberi in suspensie, iar in anul 2011, pana in prezent, s-au inregistrat 5 depasiri ale valorii limita zilnice.

In urma controlului efectuat de catre Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Caras Severin, in data de 15.04.2011, SC Moldomin SA a fost sanctionata contraventional cu amenda in valoare de 60.000 lei pentru lipsa actelor de reglementare care stabilesc obligatiile de mediu. De asemenea, societatea a primit avertisment pentru nerealizarea masurilor de prevenire a poluarii cu steril de pe iaz.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,546FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente