Sarea – cheia aparitiei vietii?

Sarea - cheia apari?iei vie?ii?
Sarea - cheia aparitiei vietii?
Sarea – cheia aparitiei vietii?

O noua descoperire arata cum ar fi putut aparea viata pe Pamant, in urma cu miliarde de ani: intr-un mediu bogat in sare, anumiti aminoacizi pot da nastere proteinelor cu structuri spatiale complexe, substante cu roluri esentiale in materia vie, scrie descopera.ro.

O echipa de cercetatori de la Florida State University a obtinut, dupa trei ani de studii, rezultate care sugereaza ca 10 aminoacizi, despre care se crede ca existau pe Terra in urma cu aproape 4 miliarde de ani, ar fi fost capabili, intr-un mediu halofil (bogat in sare) sa alcatuiasca proteine pliabile, substante fara de care viata nu ar putea exista.

Plierea proteinelor este procesul fizic prin care o polipeptida (un lant de aminoacizi) se modeleaza in structura sa caracteristica tridimensionala. Prin pliere, proteinele dobindesc o configuratie spatiala specifica, ceea ce le permite sa interactioneze cu alte proteine, sa participe la reactii chimice complexe si sa se adapteze pentru a permite supravietuirea organismului in diferite medii.

Asemenea proteine ar fi putut sa asigure activitatea metabolica a primelor organisme care au aparut pe Terra, candva acum 3,5 – 3,9 miliarde ade ani.
Rezultatele cercetarilor au fost publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Primele organisme vii ar fi fost niste structuri microscopice, cvasi-celulare, capabile sa se replice si sa se adapteze la conditiile mediului.

O teorie larg acceptata afirma ca ARN (acidul ribonucleic) care se gaseste in toate celulele vii, ar fi reprezentat prima molecula a vietii – este asa-numita “ipoteza ARN” privind evolutia sistemelor vii din structuri chimice lipsite de viata.

Rezultatele obtinute de cercetatorii de la Florida State University sprjina insa mai curand o “ipoteza a proteinelor“, aratand ca o serie de aminoacizi formati prin procese chimice simple contin informatia necesara pentru a da nastere proteinelor pliabile complexe.

Pentru a supravietui in medii dificile, cum ar fi cel bogat in sare, era absolut necesara existenta proteinelor pliabile, care sa permita, prin reactii complexe, adaptarea organismelor la asemenea medii.

Corpul uman utilizeaza azi 20 de aminoacizi pentru a forma din ei toate proteinele necesare. 10 dintre acestia au aparut pe cale biosintetica, prin reactii care au loc in materia vie.

Ceilalti 10, numiti prebiotici (care existau inaintea aparitiei organismelor vii) se pot forma prin reactii chimice obisnuite, care nu necesita existenta proceselor biologice, specifice materiei vii. Acesti 10 aminoacizi prebiotici ar fi putut fi adusi pe Terra de comete si meteoriti.

Folosind o tehnica numita deconstructie simetrica de sus in jos, cercetatorii de la Florida State University au identificat mici lanturi peptidice capabile sa se asambleze spontan in structuri proteice complexe; astfel, este confirmata in proportie de 80% ipoteza ca proteinele cu structuri tridimensionale complexe s-ar fi putut forma pe Terra chiar din primele stadii ale aparitiei materiei vii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *