Nelipsita din hrana omului, sarea trebuie sa fie imbogatita cu iod si cu alte cateva minerale esentiale, pentru a putea asigura corecta functionare a „uzinei chimice”, care este organismul uman.
Schimbarile climatice afecteaza productia de sare de mare de pe glob. Ploile, umezeala si ceata, fenomene amplificate in ultima vreme din cauza incalzirii globale, aduc deja prejudicii companiilor ce se ocupa cu recoltarea sarii ecologice. In aceasta vara, pentru ca a plouat din abundenta, francezii nu au reusit sa adune decat 2% din cantitatea medie obisnuita.
Praful de sare sta la baza civilizatiei. Odata ce oamenii au descoperit ca hrana poate fi conservata cu ajutorul sarii, existenta lor a devenit mult mai usoara. Au inceput sa-si faca provizii de peste si de carne, supravietuind astfel perioadelor in care gaseau cu greu mancare.
Motiv de razboaie si cuceriri
Avand hrana asigurata pentru mai multa vreme, oamenii au inceput sa se deplaseze pe distante lungi, sa descopere teritorii noi, fapt ce a contribuit la evolutia vietii. Totusi, sarea era greu de obtinut si, adeseori, era tinuta la mare pret. Ea a constituit unul dintre principalele motoare ale dezvoltarii economice, dar, in acelasi timp, a creat si a distrus imperii. Acest mineral a avut un rol strategic si economic foarte important, comertul cu sare facandu-se pe rute indepartate.
Au existat, astfel, de-a lungul istoriei, numeroase „drumuri ale sarii”, iar motivul expansiunii militare romane spre Dacia l-a constituit tocmai controlul aprovizionarii cu sare. Cu timpul insa, rolul sarii a fost preluat de tehnici noi de conservare. Sarea a ramas insa vitala atat pentru om, cat si pentru celelalte vietuitoare.
Suplimentul de iod, absolut necesar
Sarea naturala, nera-finata, isi pastreaza nealterate toate mineralele pe care le contine si este una dintre cele mai raspandite substante din natura, insa nu poate fi folosita ca atare. Sarea de masa se foloseste cel mai des.
Aceasta este extrasa, de obicei, din minele de sare, iar in urma procesului de rafinare este saracita de multe dintre substantele pe care le contine in stare pura, in special de iod. Multe dintre sortimentele de sare care se gasesc in comert sunt „imbogatite” ulterior cu iod, pentru rolul pe care acestea il au in atenuarea efectelor iradierii.
Fabricile de sare din America, la sugestia guvernului, au inceput din anul 1920 sa puna iod in sarea destinata consumului. Aceasta masura a fost luata deoarece oamenii de stiinta au constatat ca deficitul de iod a cauzat tulburari serioase ale glandei tiroide, ce au dus aparitia hipotiroidismului. Iodul este necesar tiroidei. Organismul uman are nevoie zilnic de cel putin 225 de micrograme de iod.
Alimentele pierd in bu-catarie o mare cantitate de minerale si oligoelemente, iar sarea iodata, pe langa faptul ca este un ingredient ce contribuie la imbunatatirea gustului, ofera organismului si necesarul de iod fara de care acesta nu-si poate indeplini corect functiile. Fructele de mare contin, la randul lor iod, insa nu in cantitati suficiente. Fara iod, glanda tiroida nu-si mai poate produce hormonii si, fara ei, oamenii devin mai grasi, mai lipsiti de inteligenta si mai lenesi.
Sarea de mare contine iod
„Sare de mare” este singura sare ecologica si, in acelasi timp, completa din punctul de vedere al ne-ce-sitatilor omului. Este o sare neprelucrata, care se obtine direct din evaporarea apei din oceane sau mari. Sarea se aduna in tavi imense de argila, care se asaza la soare.
Apa se evapora in mod natural, lasand pe fundul recipientelor pretiosul produs bogat in calciu, magneziu sau iod. Cele mai cunoscute locuri din care se extrage sarea de mare sunt tarmurile Oceanul Atlantic, ale Marii Mediterane si ale Marii Nordului. Sarea de mare se poate strange si din bazinele maritime mai putin adanci, a caror apa se evapora sub influenta razelor de soare.
Productia de sare, afectata de clima
Specialistii in problemele de mediu avertizeaza insa ca schimbarile climatice vor afecta productia de sare de mare de pe glob. Ploile, umezeala si ceata, fenomene amplificate in ultima vreme din cauza incalzirii globale, aduc deja prejudicii companiilor care se ocupa cu recoltarea sarii de mare.
In aceasta vara, pentru ca a plouat din abundenta, francezii, care se numara printre cei mai importanti furnizori de sare de mare, nu au putut sa recolteze din salinele care se afla in Insula Re, situata in Oceanul Atlantic. Ei nu au reusit sa colecteze decat cincizeci de tone de sare, cantitate ce reprezinta numai 2% din productia medie obtinuta in mod curent de aceasta tara.
Care este cea mai buna alegere?
Sarea de masa din magazine este vaduvita prin „spalare” de mineralele pe care le contine in stare naturala si contine aditivi. Studiile stiintifice au demonstrat ca sarea ridica tensiunea arteriala si provoaca unele boli de inima. Multe persoane retin apa in organism dupa ce consuma sare de masa si, din aceasta cauza, se aleg cu mainile sau cu picioarele umflate.
Sarea de mare poate inlocui cu succes sarea de bucatarie, constituind alternativa ideala. Ea contine 80 de minerale necesare organismului uman si multi nutrienti ce ajuta la regenerarea celulelor. Daca veti folosi timp de o saptamana numai sare de mare in locul celei obisnuite, veti observa diferenta.
Fara sare nu se poate
Persoanele care au tensiunea crescuta isi vor putea redobandi placerea pe care o ofera bucatele sarate, fara sa se mai teama ca vor avea de suferit, iar cei care nu au astfel de probleme vor putea sa previna afectiuni nedorite.
Sarea e prezenta in toate alimentele pe care le consumam, desi se stie deja ca prea multa sare nu e deloc buna pentru organism. Prea mult clorura de sodiu actioneaza asupra tensiunii arteriale si poate provoca accidente cardiovasculare, de multe ori mortale.
Sarea nu trebuie insa evitata, pentru ca rolul ei este bine determinat, iar efectele pe care le are asupra organismului atunci cand este folosita cu masura sunt benefice. Medicii recomanda un consum de sare de cel mult doua grame pe zi.
Sursa: Adevarul