Satu Mare – Comisia de Fond Funciar a validat familiei Degenfeld 77 hectare de padure in judetul Maramures

0
1058
Satu Mare - Comisia de Fond Funciar a validat familiei Degenfeld 77 hectare de padure in judetul Maramures
Satu Mare - Comisia de Fond Funciar a validat familiei Degenfeld 77 hectare de padure in judetul Maramures

Joi, 28 aprilie, Comisia Judeteana de Fond Funciar Satu Mare s-a reunit intr-o noua sedinta de lucru, nu inainte de a fi discutate solicitarile in Comisia Tehnica si formularea concluziilor. S-a aprobat atribuirea unei paduri in judetul Maramures.

Sedinta de joi a fost prezidata de prefectul Radu Giurca, cele care a adus in atentia membrilor problemele inscrise pe ordinea de zi.
Schimbul de teren intre Primaria Negresti si Romsilva trebuie aprobat de guvern
Sedinta a fost deschisa cu solicitarea Primariei si a Consiliului Local Negresti-Oas, de a face un schimb de teren cu Romsilva. Este vorba in fapt despre aproximativ 77 de hectare de pamant cu vegetatie forestiera din vecinatatea viitoarei zone de agrement „Luna Ses”. La baza solicitarii a stat faptul ca prin acest schimb de terenuri se va realiza si asigura zona de protectie in vecinatate bazei de agrement.
Daca in principiu membrii comisiei au inteles si acceptat necesitatea acestui schimb, au fost invocate o serie de aspecte de natura tehnica. Mircea Felician din partea ITRSV a mentionat faptul ca suprafetele sub 10 hectare pot fi schimbate cu aprobarea forului tutelar, iar peste aceasta suprafata este necesara hotarare de Guvern sau actiune in instanta.
Daca hotararea de guvern poate fi obtinuta in cateva luni de zile, o varianta mai scurta a fost apreciata judecata pentru anularea titlului de proprietate initial eliberat. Parea un demers la indemana, dar in clipa in care s-a adus in discutie cheltuiala de 130000 de lei taxa de timbru pentru fiecare hectar, situatia s-a dovedit de neacceptat. In aceste conditii pentru cele peste 10 milioane lei taxa merita sa se astepte hotarare de guvern. Discutiile au fost depasite, iar documentatia a fost restituita in vederea initierii demersurilor necesare emiterii hotararii de guvern. Este mai avantajos acest demers.
Ioana Burciu, directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Satu Mare a atras atentia asupra faptului ca in documentul care se va emite de guvern sa se specifice cu exactitate numerele Top corespunzatoare si informatiile din Cartea Funciara. Acest lucru, spune Sever Ster, directorul Directiei Silvice Satu Mare este posibil prin suprapunerea hartii amenajamentului silvic peste cea cadastrala. Discutiile au condus la stabilirea cu exactitate a drumului pe care-l vor parcurge cei de la Negresti-Oas pentru a avea o hotarare de guvern exacta, completa si functionala in sensul aplicarii ei.
Solicitarea de validare a 77 de hectare de padure a fost inaintata de Comisia Locala Barsau, prin care se doreste solutionarea cazului „Degenfeld”, ai carui urmasi solicita padurea detinuta pe raza acestei comune. Cum prin aplicarea Legii 18/1991 padurea de pe raza acestei comune a fost impartita, teoretic si practic aceasta solicitare nu poate fi validata.
Pentru a iesi din acest impas au fost facute demersuri la ocolul silvic maramuresean care administreaza padurea in raza comunei Gardani. Silvicultorii din judetul vecin au dat aviz favorabil, fiind indicata si parcela in care se va putea face punerea in posesie. Cu toate acestea unii membri ai comisiei s-au manifestat cu retinere, in ciuda consultarii actelor de la dosar. S-a propus o reconfirmare a amplasamentului de catre cei din Maramures, lucru la care s-a renuntat. In final comisia judeteana a validat propunerea de la Barsau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.